Produktnyheter

Chicago Pneumatic Hydraulhammare till Sverige

Matek AB har nu utökat sitt sortiment genom att sälja Chicago Pneumatic (CP) RX-hydraulhammarserien i Sverige. Eftersom Matek AB redan säljer P & V (Padley & Venables) mejslar och har gjort detta i många år passar nytillskottet med försäljningen av RX-hydraulhammareserien mycket bra in i Mateks redan befintliga kundkategori. Genom Matek AB:s agenturverksamhet av stenbearbetningsmaskiner med tillbehör till sten­industrin kommer Matek  också i kontakt med många kunder som har stenbrott. Ofta förekommer det att man demolerar sten i dessa stenbrott med hydraul­hammare.
 
De mindre RX-hammare  RX2, RX3, RX4, RX6 och RX8 (94 – 370 kg) tillverkas i Kalmar och är därmed helt svensktillverkade.  RX11, RX14, RX18, RX22, RX25, RX45 och RX53 (550 – 4200 kg) tillverkas i Essen, Tyskland. 
   
Den enkla konstruktionen innebär att RX-serien är extremt tystgående eftersom dess mekanism är helt innesluten i ett yttre skyd­dande hölje. En ytterligare del i att hammaren är tystgående är den stöt­dämpare av polyuretan som finns mellan höljet och slagverket. Detta för­hindrar också kontakt metall mot metall, vilket sänker bullernivån avse­värt. RX-hammare hör därför till marknadens mest tystgående och uppfyller EU direktiv nr 200/14/EU. Stötdäm­paren minskar även vibrationerna och därmed påfrestningen på både operatör och bärare. 
 
Kolvfunktionen i hammaren drivs med både gas och olja som bygger på hybridtekniken. En kombination som gör att det inte finns något behov av en högtrycksackumulator. Detta ger en effektiv hammare som ger maximal slagenergi i varje slag. RX-serien är mer robust och tillförlitlig än konventionella ham­mare. I stället för att använda dragbultar för att fästa ihop hammarens olika delar har man en integrerad hammarkropp i fullängdskonstruktion. Detta gör den mycket starkare än en vanlig hydraulhammare. Helt enkelt en ham­mare som är robust och som bättre står emot tuff och hårdhänt hanter­ing.
 
Fabriken i Kalmar, där Chicago Peneumatics RX2 till RX8 tillverkas, är ISO9001 och ISO14001 certifierad. De RX-hammare som tillverkas i Kalmar går direkt till Belgien för lagerhåll­ning.  Alla Chicago Pneumatic hydraulhammare levereras ut från  deras centrallager i Belgien.
 
En del av de större RX-hammarna är en vidareutveckling av Krupps hydraulhammare som tidigare tillverkades av Krupp Bautechnik GmbH i Tyskland. För några år sedan kom delar av det tunga hammarsortimentet från Krupp in i Chicago Pneumatics RX-hydraulhammarserie.