Produktnyheter

Nytt alternativ till arbetshandskar i läder

Arbetshandskar i läder och PVC skyddar ofta inte tillräckligt bra och några innehåller skadliga ämnen. Med den nya Nitrotough™-serien lanserar Marigold en nitrilhandske, som både är öko-texmärkt och som lämpar sig för livsmedelshantering.
Marigold vill få arbetslivet att tänka i nya banor när man köper in arbetshandskar. Producenten, som är en av världens största inom skyddshandskar för industri, montage och hantverk, har därför utvecklat sitt populära Nitrotough™-sortiment i nitril med N1000-serien, som har öko-tex-100-märkning. Den är samtidigt lämpad för livsmedelshantering, eftersom den uppfyller kraven i EG-förordning 1935/2004, vilket är en förutsättning inom livsmedelsnäringen samt bland deras leverantörer, t.ex. producenter av emballage.
– Handskarna tillverkas i en vattenbaserad process och med miljövänlig beläggning utan lösningsmedel. De är pH-neutrala och har testats fria från mer än 100 förbjudna kemikalier. Därmed innehåller de inga cancerframkallande ämnen, pesticider eller tungmetaller, däribland dimetylformamid (DMF), silikon, ftalater och azofärgämnen, säger Merete Pedersen, som är Marigolds ombud i Norden.
Alternativ till läder och konstläder (PU)
Enligt Merete Pedersen är den nya Nitrotough™-serien avsedd för allmänt bruk, där speciellt handskar av läder och konstläder är utbrett idag.
– Läderhandskar skyddar inte användaren mot olja, vatten eller andra vätskor, som lätt tränger igenom. Handskarna blir därmed kalla och styva och förlorar komforten. De är inte heller särskilt hållbara och ger bara lite skärmotstånd. Nitril har däremot många fördelar. Först och främst ger materialet mycket bättre skydd mot olja, smörjfett och andra vätskor än läder och konstläder (PU).
Allroundhandskar till många branscher
Nitrotough™ N1000-serien är allroundhandskar för användning inom alla branscher, där det krävs skydd mot mekanisk påverkan, samt inom hantverk och montage. Serien består av 4 modeller, som alla finns i två varianter – antingen helt nitrildoppade eller ¾-doppade med fri översida för en bättre ventilation av handen. N1200 och N1300 har slät nitrilyta, medan N1500 och N1700 har ruggad yta. Handskarna levereras i storlekarna 7 till 10.
– N1000-serien utmärker sig genom hög slitstyrka och rivmotstånd samt god komfort, säger Merete Pedersen, som också framhäver seriens goda gripförmåga och fingerkänsla, som kommer tack vare en sömlös insida av nylon. – Handskarna kan användas överallt där det finns risk för mekanisk påverkan, och är samtidigt lämpade för grövre hantering a livsmedel. Dessutom är de perfekta för sprutlackering, eftersom de är silikonfria.
Miljövänlig tillverkning i Europa
Handskarna tillverkas i Europa efter stränga miljökrav.
– I produktionen fokuserar man på minsta möjliga miljöbelastning, berättar Merete Pedersen. Hon poängterar att den högteknologiska produktionsanläggningen i Portugal är godkänd enligt ISO 9001-2000, ISO 14001 samt EU:s förordning för miljöstyrnings- och miljörevisionsordning (EMAS).
– EMAS-kraven är mycket stränga och går längre än t.ex. ISO 14001, avslutar hon.
Marigold Industrial, som är bland världens största leverantörer av hand- och armskydd, ingår i Comasec International Group (CMIG). Koncernen har sitt huvudkontor i Paris och tillverkar mer än 100 milj. par handskar årligen på sina fabriker i Portugal och Malaysia. CMIG satsar på miljöskydd och spårbarhet i hela värdekedjan. Det visar sig genom en kontinuerlig fokus på energiförbrukning, återanvändning av spillvatten, miljövänlig emballering, spillreducering samt certifieringar. Dessutom är koncernen känd för sina öko-texmärkta handskar. www.marigold-industrial.com, nordics@marigold-industrial.com
Återförsäljare i Sverige: Varuprov kan rekvireras från Handisafe Nordic AB, tel. 418 291 70, www.handisafe.se.

logo
Redaktionen