Kortnyheter

8 000 lastbilslass blåste ner av Dagmar

Stormen Dagmar har blåst ner omkring 400 000 kubikmeter skog ner för Mellanskogs medlemmar i Hälsingland och Härjedalen. Runt 80 procent är tall. Det konstaterar Mellanskog efter gjorda mark och flyginventeringar. 400 000 kubikmeter virke motsvarar ungefär 8 000 lastbilslass. Flygningen har bekräftat att de allvarliga skadorna är i delar av Hälsingland och Härjedalen. Göran Olsson, regionchef på Mellanskog, bedömer att Färila och Ljusdal tillhör de områden i Hälsingland som drabbats hårdare. Men även södra Hälsingland med Alfta, Edsbyn och Bollnäs är hårt drabbade, liksom Bergsjö och Hassela.
Nu har Mellanskog avbrutit all avverkning av rotstående skog i Hälsingland och Härjedalen och övergått till att röja upp efter stormen. Alla maskiner i Hälsingland och Härjedalen jobbar med det. Ytterligare maskiner från Dalarna och Gästrikland är på väg upp för att hjälpa till.
– Vi tar in resurser och folk så mycket vi kan. Många får ändå vänta ett tag på att få hjälp. Det kommer att ta hela det här halvåret, säger Göran Olsson.

Före sommaren räknar de i alla fall med att hunnit ta hand om alla känsliga bestånd och den största delen av den skadade skogen. Den stormfällda skogen inom hela Mellanskogsområdet värderas till 200–300 miljoner kronor, före stormen. I stormfälld skog uppstår skador som sprickor och avblåsta träd, därför beräknas timmerandelen och därmed värdet på skogen, nu bli lägre. Inventeringen i Hälsingland och Härjedalen visar att runt 80 procent av den stormfällda skogen är tall, vilket är positivt med tanke på risken för skador av granbarkborren, enligt Göran Olsson. Granbarkborren har tidigare härjat i delar av de mest drabbade områdena, därför är det viktigt att mängden skadad och död granved minimeras.
– Det är viktigt att det inte blir liggande för mycket gran här och där, säger Göran Olsson. Granbarkborren sover nu, men vaknar till när det är 10–15 grader varmt. En hel del tall som blivit liggande har fortfarande markkontakt med rötterna. Det är bra, för då lever trädet, och man har mer tid på sig, berättar Göran Olsson.