Ge drivaren en plats i skogen

Ge drivaren en plats i skogen

b3262dadc85b85ff_org

Trots stora fördelar har drivaren, en kombinerad skördare och skotare, aldrig slagit igenom. Lönsamheten har varit för dålig. På Elmia Wood 2013 visar innovatören Christer Lennartsson en maskin med potential att förvandla drivaren från vision till verklighet.

Det finns en handfull kombinationsmaskiner på marknaden, men skogsentreprenörerna är avvaktande. Enligt Christer Lennartsson beror det på flera faktorer. En av dem är att entreprenören är låst till ett speciellt skördaraggregat som begränsar maskinen till gallring.
– Det här är den första drivaren för slutavverkning. Entreprenören kan använda valfritt aggregat, säger Christer Lennartsson.

Maskinen har arbetsnamnet The Beauty och innehåller flera nya lösningar. När det gäller aggregatet så har lösningen förflyttats till avlägget. I skogen är maskinen en skördare med bankar. Ett vanligt aggregat används för att hugga och kvista. Apteringen sker över lastutrymmet. Vid avlägget byts aggregatet ut mot en grip. Bytet sker med ett nyutvecklat system.
– Föraren gör det på tio sekunder inifrån hytten. Det fungerar perfekt varje gång, säger Christer Lennartsson.

87b80f9a74d13fd7_org

Maskinen har varit i drift i snart tre år och går i full produktion sedan september 2012. Tillgängligheten har varit nära 100 procent. Den enda driftsstörningen har varit en trasig kylarslang.

Andra nyheter på maskinen är en nyutvecklad kran som klarar två ton med tio meters utskjut och en helt igenom nyutvecklad hydraulisk transmission med en motor i vart och ett av de tio hjulnaven. The Beauty har tio individuellt upphängda hjul med nivellering för att minska markskadorna. Det är också motivet till en motor i varje nav. Hastigheten på hjulen kan styras individuellt, vilket motverkar radering och kratsning. Markskadorna minskar ytterligare när en maskin gör två maskiners jobb.

– Vi har en ny version på gång där vi ersätter boggier med individuella hjul och har ett system för ackumulering av kraften för att kunna använda en mindre motor, avslöjar Christer Lennartsson.
Enligt honom är drivarens stora fördelar att tidsåtgången minskar med 25 procent, att entreprenören klarar hela uppdraget med en maskin och att varenda stock följer med till avlägget.

Om namnet Christer Lennartsson klingar bekant så har han ett antal skogliga konstruktioner på sin meritlista. Den senaste och mest kända är den fjärrstyrda skördaren Besten, vilket ledde vidare till att drivaren döptes till The Beauty. I det här projektet samarbetar han med maskiningenjören Andreas Andersson.

 

Läs också

Virkesbörsen börjar med virkesvärdering

Virkesbörsen börjar med virkesvärdering

Virkesbörsen lanserar en ny tjänst där skogsägare kan värdera sina slutavverkningar, gallringar och skogsvårdsåtgärder samt följa värdeutvecklingen på sin...

ANNONS ▼

Aktuellt

ANNONS ▼
ANNONS ▼
Fler artiklar