Nyhet

Däckbranschen ser fram mot Automässan 2014

Däckspecialisternas Riksförbund, DRF, gör sin första Automässa som officiell samarbetspartner till mässan.
Med stor spänning ser styrelseledamoten Max Petersfeldt fram emot de fyra dagarna i januari när Automässan 2014 arrangeras.
– Vi har två stora saker på vår agenda som branschorganisation för 800 däck- och fälgspecialister i landet.
– Den första är vår utbildning av däck-/hjulmekaniker och den andra rör regelverket kring vinterdäcksäsongens längd, säger han.
I Malmö pågår landets första specialanpassade gymnasieutbildning av däck- och hjulmekaniker.
Det är DRF som samarbetar med TYA kring en utbildning i hjulutrustningsteknik vars första kull tar studenten om några terminer.
– Vi har arbetat länge med att få denna specialutbildning till stånd, så från branschens sida kan vi säga ”äntligen”.
– På Automässan får eleverna från utbildningen chansen att möta hela däck- och fälgbranschen och kanske blivande arbetsgivare, berättar Max Petersfeldt.
En annan viktig fråga rör opinion och kravet på vinterdäck. Från DRF:s sida vill man ändra tiden avseende när hjulen ska skiftas på vårkanten.
– Vi vill ha tillbaka den ursprungliga och senare brytpunken.
– Från DRF:s sida har vi en dialog med Transportstyrelsen kring frågan som vi hoppas på faller ut positivt för branschen och framför allt bilägarna, förklarar Max.
Han berättar vidare att branschen, precis som på bilverkstadssidan, genomgår en strukturomvandling med kedje- och inköpskonstellationer samt mer utvecklade bilservicekoncept.
– Numer är däck och fälg en etablerad del av den samlade servicemarknaden inom motorbranschen.
– Tidigare fanns det tämligen tydliga gränsdragningar, men så är inte fallet längre, avslutar Max Petersfeldt, styrelseledamot DRF och medlem av Automässans branschråd.
Automässan arrangeras på Svenska Mässan i Göteborg den 15-18 januari 2014. Läs mer på www.automassan.se
Automässan 2014 arrangeras av FVU (Fordonsverkstadsutrustarna) och SBF (Sveriges Bildelsgrossisters Förening) i samarbete med MRF (Motorbranschens Riksförbund), MAF (Motorbranschens Arbetsgivarförbund) och DRF (Däckspecialisternas Riksförbund). Operativ arrangör: Svenska Mässan.