Artiklar

Tåliga telefoner – test av ny modell

Under det första skedet sänks hastigheterna rejält.

Nya Cat B15 Smartphone med Android-system har nyligen lanserats. Foto: Christian Johnsson.

Nya Cat B15 Smartphone med Android-system har nyligen lanserats. Foto: Christian Johnsson.


Vattentät och stöttålig. Håller tillverkarna vad de lovar? De gör i alla fall vad de kan för att få konsumenterna att ta del av just deras produkt. Bil & Verkstad har testat en av nykomlingarna på tålighetsfronten, Cat B15. En högst ovetenskaplig test ska tilläggas.
Hur telefonen klarar stötar och vatten är de delar jag i första hand fokuserat på och utfört, högst ovetenskapligt, tester inom. Fullt ut svar ger naturligtvis inte testerna, för det behövs betydligt mer grundliga sådana, men samtidigt är resultatet tillräckligt nära sanningen för att ge en fingervisning om vad det är vi har att göra med.
Cat B15 är klassad som IP67. Det innebär att den ska vara helt dammtät samt vattentät ner till en meters djup. Den stöttåliga konstruktionen uppges klara fall ner i marken från 1,8 meter, allt enligt tillverkaren.
Jag gjorde några falltester. Bland annat två släpp utför en stentrappa. Inte särskilt högt men hård landningsbana. Dessutom har jag ”tappat” telefonen, ur handen och ner i asfalten, vid ett tiotal tillfällen. Nu är jag endast lite drygt 1,70 meter i strumplästen, så ”tappet” skedde en bit ifrån tillverkarens utlovade höjd. Men en test så god som någon. Och resultatet; inte en skråma någonstans och telefonen fungerade utan problem efteråt. De gummiklädda listerna är till för att mildra ”kraschlandningar” och i det avseendet kan jag inte annat än att ge tummen upp för konstruktionen.
Hur länge mobilen klarar sig under vatten testades inte, men att tappas i en vattenpöl pallar den. Foto: Tillverkaren.

Hur länge mobilen klarar sig under vatten testades inte, men att tappas i en vattenpöl pallar den. Foto: Tillverkaren.


Nästa test gällde vattentätheten. En tillbringare som rymde två liter vatten och ner i den åkte Cat B15. Ungefär tio minuter lät jag ”Caten” ligga och plaska i vattnet. Det märktes ingen skillnad efter det lilla doppet. Kanske utsattes den för vatten allt för kort tid, det är möjligt. Jag vet att det gjorts mer omfattande vattentester där det bland annat uppstått imma i telefonen efteråt. Huruvida den står pall för vatten enligt tillverkrens garantier ska inte jag spika här och nu. Lite vatten tål den, så är det, men rådet blir ändå att ta ”vattentätslöftet” med en liten nypa salt trots allt. Och om sanningen ska fram, är man tvungen att ha telefonen med sig när man badar eller djupdyker? Det är ju trots allt en telefon, och den klarar att tappas i en vattenpöl eller snödriva, vanliga ”vardagsdrumligheter” helt enkelt.
Övrigt då? Ja, en sak som kan bli ett problem är batteriluckan. Där gäller det att man verkligen ser till att den hamnar på plats med tanke på väta som kan tränga in. Det är också lite trixigt att få luckan på plats. Kan vara en vanesak, men efter att jag provat ett tiotal gånger så var osäkerhetskänslan fortsatt kvar. Som sagt, håll koll på luckan, minsta glipa kan bli förödande. Annars är själva låsningen bra, enkelt men säkert är känslan där.
Luckorna av gummi skyddar kontakterna för laddare och headset. Foto: Christian Johnsson.

Luckorna av gummi skyddar kontakterna för laddare och headset. Foto: Christian Johnsson.


Nya Cat B15 hör till avdelningen stora telefoner men ändå är den lagom på något vis, inte alls överdrivet tung heller. Känslan är rejäl, robust och samtidigt smidig. Skalet består av gummi och aluminium och glaset är av det hållbara slaget som ska förhindra ovälkomna och irriterande sprickor. Glaset ligger dessutom aningen nedsänkt i ramen vilket förbättrar oddsen rejält om olyckan är framme. Ett stort plus är att det finns plats för dubbla sim-kort.
Både ris och ros, som alltid när något nytt ska synas i sömmarna. Men helhetsintrycket kan inte bli annat än ett fång rosor, för det är en riktigt trevlig bekantskap som man känner sig tillfreds med endast efter en kort tids samarbete. En alldeles utmärkt telefon med andra ord.
Betyg: 3,5 B&V loggor av fem möjliga.
Text: Ove Hansen
 
Fakta – Cat B15
Lanseringsdatum: 2013-10-09.
Typ: Pekskärmsmobil utan knappsats.
Mått: 125 x 69,5 x 14,95 mm.
Vikt: 170 g.
System: Android.
Processor: Dubbelkärnig Armv7 1GHz.
Skärm, mått: 4 tum.
Upplösning: 480 x 800 pixel.
Pekskärm: Kapacitiv.
RAM-minne: 512 MB.
Lagringsminne: 4 GB.
Medföljande minneskort: Nej.
Kamera, upplösning: 5 Megapixel.
Kameraknapp.
Autofokus.
Kamera för videosamtal.
Fotobelysning: Nej.
Videoinspelning, upplösning: 1280 x 720 pixel.
Batteri, kapacitet: 2000 mAh.
Standbytid enligt tillverkaren: 456 timmar.
Taltid enligt tillverkaren: 16 timmar.
 Källa/ytterligare info:
www.catphones.com