ANNONS
I Småland hittade Sven Liljequist den gamla macken. Nu står den invid riksväg 42 i samhället Sollebrunn som en påminnelse om svunna tider.

I Småland hittade Sven Liljequist den gamla macken. Nu står den invid riksväg 42 i samhället Sollebrunn som en påminnelse om svunna tider.

Han inledde sin mackkarriär som 15-åring. Sedan rullade det på fram tills för ett par år sedan då han avslutade sin yrkesbana. Sven Liljequist är idag 75 år och numera är det hans eget mackmuseum som tar den mesta tiden i anspråk.

I samhället Sollebrunn bor en i alla bemärkelser riktig mackfantast, en tvättäkta veteran kan man utan omsvep säga. För hela hans liv har kretsat kring arbetet på en bensinmack. Sven Liljequist är namnet, 75 år idag, och han höll på inom yrket fram till 2011, då var det slut, 58 år senare.

Fast vi tar det väl från början
Intresset för att meka har funnits där sedan väldigt unga år. Bilar och allt som hade med den delen att göra var liksom hans grej. När han var 15 år ung byggdes en bensinmack i Sollebrunn och det föll sig så att ägaren, som var bekant med Svens föräldrar, frågade den unga grabben om han kunde tänka sig att jobba på macken, sälja bensin och sådant som hörde till yrket.
– Det var ju självklart att jag ville det. Den 31 januari 1953 började jag jobba där, säger Sven Liljequist.

Stolthet och brinnande intresse
Han kände direkt att han passade in i ­yrket. Där fanns ju allt det där som föll ­honom på läppen. Och dåtidens mackar var ju något helt annat än dagens.
– Då kunde man ju inte köpa korv, ­godis, mat, frukt leksaker och sådant vi ser i mackar­na nuförtiden. Nej, då var det Wunder­baum, däck, olja på burk eller lös­vikt, fläktremmar, tändstift, fördelarlock, torkarblad, däck och en massa annat, ­sådant som hade bilanknytning helt enkelt, säger han.

Sven Liljequist, stolt mackägare.

Sven Liljequist, stolt mackägare.

Åren gick. Det som från början egentligen bara var tänkt att bli en kortare period, i alla fall trodde han det, blev snabbt en ­given var­dag. När årtalet hade tickat fram till 1969 kom nästa milstolpe i yrkeskarriären.
– Jag och min fru Birgitta blev erbjudna att köpa fastigheten som macken fanns i. Vi gjorde slag i saken och sedan dess har det varit vårt hem och vår mack.

Vid sidan om macken kunde man göra sitt oljebyte.

Vid sidan om macken kunde man göra sitt oljebyte.

Under alla år på macken har han självklart samlat på sig massor av minnen och saker. Den sociala biten har varit en viktig del, ­precis som att upprätthålla en fullgod service. Stolthet och ett brinnande intresse för sitt yrke har varit hörnstenarna. Att det är så finns det sedan början av 1980-talet ytter­ligare bevis för. Det var då han köpte en liten byggnad som numera är ett mack­museum. Att bevara och föra vidare från dåtid är ­något han känner som en självklarhet.
– Jag såg den lilla macken i Småland. Den var i drift från 1935 fram till 1950 och jag kände direkt att jag ville köpa den. Det tog ett par år men sedan blev den min.

Ovanliga intressenter
Shell står det på skylten. Det har också varit Svens huvudleverantör genom åren. Bredvid hans hus står mackmuseet och där finns alla ingredienser som fanns i en mack från förr. Med åren har hans samling lockat intresserade i massor. Alltjämt ringer folk och vill komma och ta en titt, bussar med turister förekommer ofta. Men även andra, lite ovanligare intressenter har hört av sig.
– Bland annat har macken använts när ­filmen ”Sparvöga” spelades in. Sedan har den förekommit flera gånger på film och TV, den är känd även utanför Sverige. Det är ju roligt att mina gamla prylar kan användas på det sättet, säger han.

99 öre per liter kostade bensinen som kom ut ur den här pumpen då det begav sig.

99 öre per liter kostade bensinen som kom ut ur den här pumpen då det begav sig.

Trots att han dragit sig tillbaka som ­”riktig” mackägare så har han fortfarande många järn i elden. Han ägnar självklart en stor del av tiden åt sitt museum, sköte­barnet som bidragit en hel del till att sätta Sollebrunn på kartan, lite av bygdens drag­plåster. Upplevelserna från livet på macken har varit många och en del av dessa har han skrivit ner och gett ut i bokform. Ännu ett bevis för hur mycket han brinner för det yrke han valde som ung och oerfaren 15-åring.
– Boken heter ”Mixade minnen och tankar från macken” och där har jag samlat histori­er om roliga och minnesvärda möten med kunder. Men det finns mer att berätta, det är ett som är säkert, säger Sven Liljequist.

FAKTA

  • Namn: Sven Liljequist.
  • Ålder: 75.
  • Bor: Sollebrunn.
  • Familj: Hustrun Birgitta.
  • Övrigt: Jobbade på bensinmack från 1953 fram till 2011. Har skrivit en bok, ”Mixade minnen och tankar från macken”, om sina upplevelser från livet på macken. Driver ett mackmuseum hemma i Sollebrunn.

Text: Ove Hansen
Foto: Birger Lallo