Martin Lundstedt ny vd och koncernchef för Volvo

Martin Lundstedt ny vd och koncernchef för Volvo

Volvos styrelse har beslutat utse Martin Lundstedt, 47, till vd och koncernchef för Volvo. Martin Lundstedt tillträder sin nya tjänst i oktober 2015 och kommer närmast från rollen som vd och koncernchef för Scania. Jan Gurander, koncernens finanschef, går in som tillförordnad vd och koncernchef under övergångsperioden.

”Efter tre år av fokus på produktförnyelse, intern effektivitet och omstrukturering går Volvokoncernen nu gradvis in i en ny fas med ett större fokus på tillväxt och ökande lönsamhet. Det ska vi nå genom att bygga vidare på våra ledande varumärken, starka tillgångar, och engagerade och kompetenta medarbetare världen över”, säger Carl-Henric Svanberg, AB Volvos styrelseordförande. ”Martin Lundstedt har 25 års erfarenhet från utveckling, produktion och försäljning inom den tunga fordonsindustrin. Han är också känd för sin framgångsrika ledarstil.”

Från den 22 april 2015 och fram till att Martin Lundstedt tillträder sin nya tjänst går Jan Gurander, koncernens finanschef, in som tillförordnad vd och koncernchef för Volvo.

Martin Lundstedt efterträder Olof Persson som lett koncernen under knappt fyra år.

”Olof Persson har med energi och beslutsamhet genomfört ett omfattande förändringsarbete inom Volvokoncernen”, säger Carl-Henric Svanberg. ”Han har fokuserat Volvo på kommersiella fordon och sålt verksamheter och tillgångar som inte tillhört kärnaffären till ett värde av drygt 20 miljarder kronor. Han har infört en funktionell organisation och banat väg för kostnadsbesparingar som förväntas uppgå till 10 miljarder kronor. Han har också slutit samarbetsavtalet med en av Kinas största lastbilstillverkare, Dongfeng och lett företaget under den största produktförnyelsen i koncernens historia. Idag är Volvokoncernen betydligt bättre positionerad för att ta ledarskapet i vår industri.”

Martin Lundstedt har spenderat hela sin yrkeskarriär inom Scania. Han började 1992 som trainee efter sin civilingenjörsexamen och har sedan dess innehaft en rad olika chefspositioner.

Volvo

Läs också

ANNONS ▼

Aktuellt

ANNONS ▼
ANNONS ▼
Fler artiklar