Bästa skyddet för fotgängare

Bästa skyddet för fotgängare

När den europeiska trafiksäkerhetsorganisationen Euro NCAP nyligen krocktestade den nya premium-SUV:en Lexus RX, fick den inte bara maximala fem stjärnor enligt de senaste stränga bedömningsreglerna. Modellen fick också det bästa resultatet hittills av alla SUVar som testats, när det gäller skyddet för fotgängare.

Lexus RX fick i Euro NCAPs krocktester betyget fem stjärnor med mycket god marginal, vilket positionerar modellen som en av de absolut säkraste bilarna på marknaden i sitt segment. RX fick 91 % för vuxenskyddet inne i kupén, 82 % för mot­svarande skydd för barn, 79 % för fotgängarskyddet samt 77 % för sina säkerhetssystem.

Med 79 % har Lexus RX det högsta betyget för fotgängarskydd av alla de SUVar (små som stora) som Euro NCAP hittills har testat.

I sin kommentar pekar Euro NCAP på att Lexus RX fick maximala poäng för skyddet för fotgängarnas ben och bäcken­region och att även skyddet mot huvudskador var mycket bra. När det gäller fotgängarskyddet ligger Lexus RX för övrigt före utvecklingen eftersom bilen som standard har autobroms som känner av fotgängare, något som Euro NCAP först nästa år tar med i sin bedömning.

Euro NCAP noterar också att alla de säkerhetssystem som i dag ingår i organisationens utvärdering i kategorin ”Safety Assist” är standardutrustning i nya Lexus RX.

RX-modellen har de hittills mest avancerade och omfattande säkerhetssystemen av marknadens premium crossover–modeller. Lexus Safety System+ omfattar:

  • Aktivt krockskyddssystem med fotgängarskydd, med en frontmonterad kamera som i kombination med en millimetervågsradar läser av trafiksituationen framför bilen.
  • Aktiv farthållare, som håller säkert avstånd till framförvarande bilar ända ner till stillastående.
  • Körfilsvarning, som förutom varningssignal även hjälper föraren att styra tillbaka in i körfältet.
  • Automatiskt helljus.
  • Vägskyltsigenkänning.

Som tillval finns ytterligare säkerhetssystem – som inte bedöms av Euro NCAP – som t ex döda-vinkeln-monitor, backvarnare för korsande trafik, vingelvarnare som känner av om föraren börjar bli trött samt en 360° panoramamonitor som gör det möjligt att se allt som finns i bilens närmaste omgivning i fågelperspektiv på instrumentpanelens bredbildsskärm.

Hela Euro NCAP-testet finns att läsa på: www.euroncap.com/en/results/lexus/rx/22034

www.toyota.se

Bildkälla: Toyota.

Läs också

Aktuellt

ANNONS ▼
ANNONS ▼
ANNONS ▼
Fler artiklar