Tokvam på stark frammarsch i Sverige

Tokvam på stark frammarsch i Sverige

På ett år har vinterredskapstillverkaren Tokvam AS ökat sin försäljning i Sverige med otroliga 76 procent. – Det beror inte på att det har kommit mer snö, utan på att vi har fått så många duktiga svenska återförsäljare, säger vd Finn Kristian Tokvam.

Norska Tokvam AS är marknadsledande inom sitt område i Europa när det gäller is- och snöbekämpning, och förra året begav sig företaget framgångsrikt in även på den svenska marknaden.

– Vi har funnits i Sverige i flera år, men förra året satsade vi rejält på återförsäljarna och resultatet talar ju för sig självt. Tokvam gillar Sverige, och Sverige gillar uppenbart Tokvam, säger företagets vd med ett leende.

Från 2014 till 2015 ökade Tokvam sin försäljning i Sverige med otroliga 76 procent.

– Huvudorsaken är att vi ingick försäljnings- och serviceavtal med åtta stora återförsäljare.  Dessa åtta återförsäljare, som alla var våra förstahandsval när det gällde samarbetspartners, har totalt 28 filialer. Detta innebär i praktiken att man nu kan köpa Tokvam-produkter från förstklassiga återförsäljare i hela Sverige.

Han förklarar att Tokvam, utöver kärnprodukten snöfräsen, har utvecklat utrustning som exempelvis V-plogen, U-plogen, sopmaskiner samt sand/saltspridare, vilket har gjort Tokvam AS till en komplett leverantör av maskiner för vägunderhåll.

– Både när det gäller omsättning och antalet sålda maskiner är vi efter allt att döma numera störst inom vårt område i Europa. Detta är resultatet av en långsiktig satsning på kvalitet, en medveten positionering på en nischmarknad samt engagerade och kunniga medarbetare. Att få till stånd avtal med kompetenta återförsäljare har också varit helt avgörande.

Det företag som Finn Kristian Tokvam är vd för är familjeägt och har i dagsläget 33 anställda. Tokvam AS grundades som en norsk bysmedja i slutet av 1950-talet, och har utvecklats till ett internationellt, högteknologiskt företag. I sin fabrik i Vestre Toten i sydöstra Norge, tillverkade Tokvam AS 2015 fler än 1100 maskiner. Omsättningen ligger på cirka 60 miljoner kronor per år.

– Våra kärnprodukter är kort och gott snöfräsar, snöplogar och sand/saltspridare som kan monteras på traktorer och liknande specialmaskiner. Även om det fortfarande finns gott om snö i Norge och Sverige, gör den allt varmare temperaturen och klimatförändringarna att vi hela tiden måste utveckla oss.

Tokvam AS

Aktuellt

Övertygande däcktester

Övertygande däcktester

Premiumtillverkaren Hankook tar steget in i den kalla årstiden med tre utmärkta modeller som fått testbetyg över genomsnittet.

Nynas 90 år

Nynas 90 år

När Nynas första raffinaderi togs i bruk i Nynäshamn 1928, var fokus på att förse den svenska marknaden med...

Nya Mitsubishi L200

Nya Mitsubishi L200

Den 17 november är det världspremiär av den nya pickupen Mitsubishi L200 i Bangkok.  I Sverige lanseras bilen hösten...

Fossilfritt transportlaboratorium

Fossilfritt transportlaboratorium

Scanias transportaboratorium används för delar av Scanias interna transportbehov. Från 2018 drivs vagnparken enbart av fossilfria* bränslen eller hybridteknik,...

Spelapp lär ut bioekonomi

Spelapp lär ut bioekonomi

Spelappen Grow Forest har laddats ned 100 000 gånger internationellt. Nu växer spelet ytterligare med nya funktioner för att fortsätta...

Sveriges sista PGR-bil

Sveriges sista PGR-bil

Den sista PGR-bilen med destination Sverige. Efter en omfattande påbyggnation levereras den nu i form av en avancerad brandbil...

Från rosa till blått för Derome

Från rosa till blått för Derome

Under oktober månad färgades alla Deromes virkespaket rosa, till förmån för bröstcancerforskningen. Nu är november här och för att...

Fler artiklar