Klar för Timbersports World Trophy 2020

Den unge talangen från Mora är en av Sveriges mest lovande atleter i Timbersports. Emil är sedan 2017 nordisk rookiemästare och tog bronsmedalj vid Rookie-VM 2019. Med flera stora framgångar inom sporten har 18-åringen nu blivit inbjuden att tävla bland tolv av världens främsta atleter. World Trophy arrangeras i Wien den 21 maj.

Emil Hansson från Mora i Dalarna ska som en av världens tolv främsta atleter tävla i mästerskapet Timbersports World Trophy 2020 (f.d. Champions Trophy). Det var bland annat vid fjolårets Rookie-VM som Emil imponerade på tävlingsjuryn med en tredjeplats och nu har fått ett av två wildcards till det prestigefyllda mästerskapet.

Internationellt erkänd

Emil har länge setts som en talang i svenska sammanhang och är nu även en internationellt erkänd atlet. Under VM i Prag, november 2019, deltog Emil som enda rookie. Då tog laget nytt nordiskt rekord i lag-VM tillsammans med de svenska atleterna Ferry Svan, Calle Svadling, Johannes Eriksson och Pontus Skye.

– Det ska bli kul att få tävla mot världseliten! Jag är fortfarande ung och har möjlighet att vara med och lära mig. Nu blir det fokus på att träna kondition och teknik, säger Emil Hansson från Mora i Dalarna.

Avancerar till PRO-klassen

I flertalet Timbersports-grenar är Emil överlägsen gentemot sina unga konkurrenter. Han har till och med presterat tider som mäter sig med atleter i PRO-klassen, där bland annat Ferry Svan tävlar. Emil innehar Rookie-världsrekordet i grenen Stock Saw, som till och med är bättre än det nordiska rekordet i PRO-klassen. I och med tredjeplatsen i Rookie-VM 2019 och deltagandet i World Trophy lämnar nu Emil Rookie-klassen och kliver därmed upp till PRO-nivå.

– Jag ser verkligen fram emot att gå upp i PRO-klassen och mitt mål är att säkra en plats i det svenska landslaget. Motståndet blir annorlunda och nu måste jag fokusera ännu mer, säger Emil.

Wien värd för World Trophy och Rookie-VM 2020

Ifjol stod Sverige och västkusten som värd för World Trophy (då Champions Trophy) när den stora internationella tävlingen och Rookie-VM arrangerades på Tjolöholms slott. Den 21 maj arrangeras det prestigefyllda mästerskapet på Rathausplatz i österrikiska Wien. Världens tolv främsta atleter slåss om den prestigefyllda titeln i det fysiskt krävande mästerskapet World Trophy. Dagen efter arrangeras Rookie-VM då tio unga talanger gör upp om rookie-världsmästartiteln.

OM WORLD TROPHY

World Trophy är en internationell tävling inom Timbersports och är startskottet på tävlingssäsongen. Det är en fysisk krävande tävling med krav på styrka, kondition, teknik och uthållighet. De tolv bästa atleterna i världen möts för att göra upp om mästartiteln. De tävlande måste genomföra fyra extremt utmanande grenar efter varandra. I tävlingen möts atleterna i heat om två och två och den som slutför heatet först avancerar vidare i tävlingen.

Deltagare World Trophy 2020

 1. Stirling Hart, Kanada
 2. Michal Dubicki, Polen
 3. Armin Kugler, Österrike
 4. Calle Svadling, Sverige
 5. Robert Ebner, Tyskland
 6. Martin Komarek, Tjeckien
 7. Danny Mahr, Tyskland
 8. Emil Hansson, Sverige
 9. Michael Del Pin, Italien
 10. Laurence O’Toole, Australien
 11. Jesse Whitehead, Nya Zeeland
 12. TBA, USA

 

Om STIHL TIMBERSPORTS®


STIHL TIMBERSPORTS® är en internationell tävlingsserie inom atletisk trädfällning som kräver styrka, teknik och mod. Sporten har sitt ursprung i Kanada, USA och Nya Zeeland. I dag har sporten utvecklats till professionella tävlingar på hög idrottslig nivå inför en entusiastisk publik. I Sverige är sporten på frammarsch och globalt lockar TIMBERSPORTS® över 20 miljoner fans. Göteborg står som värdstad när VM arrangeras på Partille Arena 7–8 november 2020. TIMBERSPORTS® består av sex grenar; tre med yxa, två med motorsåg och en med såg. Läs mer på http://stihltimbersports.se/

 

Läs också

ANNONS ▼

Aktuellt

ANNONS ▼
ANNONS ▼
Fler artiklar