Skjuts för skogliga innovationer

Skjuts för skogliga innovationer

Hållbara idéer för framtidens skogsindustri är den gemensamma nämnaren för fem utvalda startupbolag som deltagit i 2020 års Forest Business Accelerator, ett program från BizMaker.

En dominerande trend bland årets startup-bolag i tävlingen Forest Business Accelerator 2020 är restströmmar inom skogsindustrin, alltså biprodukter och restprodukter som måste hanteras vid sidan av de ordinarie produkterna. Big Akwa utvecklar ett system som kombinerar fiskodling med biorening i massaindustrin, och bolaget Tebrito en metod där mjölmaskar omvandlar bioslammet från massatillverkning till näring av olika slag. Även bolaget Sandtec jobbar med förädling av en typ av restprodukt: bark.

– Forest Business Accelerator har alltid handlat om hållbara idéer, men det har nått en helt annan dimension det här året. Vi ser innovationer där man hittar cirkulära lösningar för att ta hand om sådant som annars orsakar koldioxidutsläpp eller bara kostar pengar för industrierna att ta hand om. Skogsindustrin satsar sedan länge mycket på hållbarhet, och genom att förädla och skapa högre värden från sidoströmmar kan de bli ännu mer hållbara. Här spelar Forest Business Accelerator en viktig roll, säger Regina Duymaz, inkubatorchef på BizMaker och projektledare för Forest Business Accelerator.

Fjärde i ordningen

Årets Forest Business Accelerator var den fjärde i ordningen, och programpartners tillsammans med BizMaker var som tidigare RISE ProcessumSCA och IBM.

– Acceleratorn gör att vi får in nya influenser kring teknologier och affärsmodeller, samtidigt som vi kan hjälpa entreprenörerna med vår långa erfarenhet. Vi har sett från år till år att vi har fått ett väldigt fint utbyte mellan industri, partners och entreprenörer. Det är en intressant win-win-win-situation, säger Magnus Viström, innovationschef på SCA.

Under acceleratorn har SCA haft nära kontakt med framför allt Tebrito, Big Akwa och Sandtec, och kontakten med bolagen kommer i olika former att fortsätta framåt.

– Årets program har varit väldigt intressant på många olika sätt, inte minst tack vare fokuset sidoströmmar. Att ett företag som exempelvis Tebrito kan få oss på SCA att, med skogen som skafferi, bli en del i framtidens proteinförsörjning är riktigt spännande. Det är extra kul när man kan hitta en sådan matchning, säger Magnus Viström.

Bidrar med tekniskt kunnande

RISE Processum är en del av det nationella forskningsinstitutet RISE, och bidrar med teknisk kunnande från sin egen, breda FoU-verksamhet. I uppdraget att hjälpa forskning och ny teknik inom den skogliga näringen att nå marknaden är kontakterna med bolagen i Forest Business Accelerator en viktig pusselbit.

Axel Häger, som med sitt företag Jord Innovation deltagit i årets Forest Business Accelerator, har utvecklat ett nytt värmeljus som där koppen är producerad av förnybart material.

Övriga bolag i Forest Business Accelerator 2020 är Skogr Kaupa och Tebrito. Skogr Kaupa har en molntjänst för skogsägare för ett lönsamt och hållbart skogsbruk med förmedling av ekosystemtjänster och spårbart virke från skogen och Tebrito utvecklar storskalig automatiserad produktion av insekter för mat och foder, odlade på restströmmar från skogsindustrin.

Läs också

Aktuellt

ANNONS ▼
ANNONS ▼
ANNONS ▼
Fler artiklar