Följ en blivande lastbilschaufför

Följ en blivande lastbilschaufför

Transportfackens Yrkes- och arbetsmiljönämnd ,TYA, vill i en långsiktig satsning råda bot på den stora brist som Sverige fortfarande har på lastbilschaufförer. För att få fler ungdomar att ska söka till Transportprogrammet tar man hjälp av unga ambassadörer.

Enligt TYA:s årliga rapport Trendindikatorn behövs det 50 000 nya förare i Sverige de kommande tio åren. Eftersom gymnasiets transportprogram är en viktig källa för kompetens i branschen har TYA valt ut sju elever som visar upp sin skolvardag på Instagramkontot @blilastbilschauffor. Allt för att locka fler gymnasieväljare till transportyrket.

Ungdomar möter ungdomar

”Vi vill höja statusen i branschen och visa på alla möjligheter och inriktningar som finns. För att få genomslag vill vi att ungdomar möter andra ungdomar. De pratar samma språk, bidrar med närvaro, engagemang och verklighet. Att få följa våra ambassadörer under en längre tid tror vi är en riktigt bra inspirationskälla. De representerar framtidens lastbilschaufförer”, säger Anna Södermark, projektledare kommunikation på TYA.

Från Årets Transportskola

Ambassadörerna går i årskurs två och tre på transportinriktningen på Fordons-och transportprogrammet och kommer alla från skolor som varit finalister i Årets Transportskola, ett pris som hyllar skolor med hög kvalitet och nytänkande. Sex gymnasieskolor från Klippan i söder till Sollefteå i norr finns representerade.

”Breda möjligheter till vad man kan bli”

”Det är roligt att få vara med och visa vad vi gör på programmet och skolan. Jag gillar att vi får så mycket eget ansvar, att det är en så varierad linje och att det finns så breda möjligheter till vad man kan bli i framtiden”, säger Ella Pettersson elev på Oscarsgymnasiet, som vann utmärkelsen Årets Transportskola 2020.

Jobb direkt efter gymnasiet

Praktikplatsen, körkorten eller gemenskapen – vad TYAs unga ambassadörer tycker är det bästa med Transportprogrammet varierar. Enligt Lasse Holm, projektledare på TYA, har transportutbildningen flera fördelar, inte minst för att i princip alla som tar examen får jobb direkt efter gymnasiet.

– De som väljer den här utbildningen går en ljus framtid till mötes. Alla mätningar tyder på att godstransporterna kommer att öka fram till 2040 och utvecklingen inom e-handeln, med allt fler hemleveranser, gör att det behövs fler som kör ut varorna, säger Lasse Holm.

 

Läs också

Aktuellt

ANNONS ▼
ANNONS ▼
ANNONS ▼
Fler artiklar