Kortnyheter

DAF Trucks går in i tjeckiska TATRA

DAF Trucks förvärvade tidigare i augusti 19 procents ägande av Tatra. Avtalet innebär även att den tjeckiska lastbilstillverkaren kommer att köpa motorer och hytter från DAF.
 – DAF:s minoritetsägande i Tatra stärker ytterligare DAF:s ställning inom tunga lastvagnar i Centraleuropa. DAF har konsekvent ökat sina marknadsandelar i Europa under de senaste 10 åren. Märkets goda rykte för hyttergonomi, motorns prestanda och eftermarknad har bidragit väsentligt till denna tillväxt säger Harrie Schippers, VD för DAF Trucks.

TATRAs utbud av nya terrängfordon (4×4, 6×6, 8×8, 10×10 och 12×12) kommer att marknadsföras av många DAF-återförsäljare runt om i Europa och därmed att komplettera DAFs utbud av anläggningsfordon.
 – Nästa serie av TATRA terrängfordon kommer att kombinera PACCAR MX 12,9 litersmotorns kvalitet, tillförlitlighet och avancerade teknik samt DAFs CF-hytt med TATRAs mångsidiga terränggående chassin. Detta ger exceptionella prestanda i de mest krävande situationer, säger Ronald A. Adams, TATRAs ordförande och verkställande direktör.

MX 12,9 litersmotorn är utvecklad och tillverkad av DAF Trucks i Eindhoven och är känd för suveräna prestanda, utmärkta driftsäkerhet och bränsleeffektivitet. Hytterna tillverkas i DAFs toppmoderna produktionsanläggning i Westerlo i Belgien och har satt en ny standard vad gäller komfort, passform och finish.

TATRA grundades 1850 och är bland de äldsta bilföretagen i världen. Det tjeckiska företaget har ett stort utbud av tunga terrängfordon med utmärkt framkomlighet både i svår terräng och under extrema klimatförhållanden.

– Vi ser fram emot en långvarig relation med DAF. Tatras tuffa uthållighetstester av DAF-komponenter har visat på enastående kvalitet och hållbarhet vilket ytterligare kommer att stärka Tatras position inom segmentet för tunga off-road-bilar, avslutar Ronald A. Adams.