Sjunkande globala virkespriser

Priset på barrtimmer sjönk under årets första kvartal i nästan alla av de 21 regioner i världen som bevakas av det amerikanska nyhetsbrevet Wood Resource Quarterly. Prisnedgången har skett både i lokala valutor och i dollar. Det betyder att Global Sawlog Price Index (GSPI) går ner för tredje kvartalet i rad, till 86,90 dollar per kubikmeter. Indexet sjönk 2,7 procent från fjärde kvartalet 2011 och 8,6 procent från toppnivån under andra kvartalet 2011.
Lägre efterfrågan på virke på många marknader i Europa och minskad import av rundvirke till Kina var två orsaker bakom prisnedgången.
Även priserna på träfiber föll över hela världen under första kvartalet 2012 och det var priset på lövfiber som sjönk mest.

Produktionen av avsalumassa sjönk i Europa och Nordamerika men ökade i Latinamerika. Priset på lövmassa ökade mer än priset på barrmassa.
Priserna på sågade trävaror i USA och Kanada har gått upp under årets första kvartal och nådde sin högsta nivå sedan början av 2011.

Kinas import av sågade trävaror av barrträ gick upp tre procent under första kvartalet 2012, jämfört med första kvartalet 2011. Det är främst från Kanada som leveranserna har ökat.

Aktuellt

Övertygande däcktester

Övertygande däcktester

Premiumtillverkaren Hankook tar steget in i den kalla årstiden med tre utmärkta modeller som fått testbetyg över genomsnittet.

Nynas 90 år

Nynas 90 år

När Nynas första raffinaderi togs i bruk i Nynäshamn 1928, var fokus på att förse den svenska marknaden med...

Nya Mitsubishi L200

Nya Mitsubishi L200

Den 17 november är det världspremiär av den nya pickupen Mitsubishi L200 i Bangkok.  I Sverige lanseras bilen hösten...

Fossilfritt transportlaboratorium

Fossilfritt transportlaboratorium

Scanias transportaboratorium används för delar av Scanias interna transportbehov. Från 2018 drivs vagnparken enbart av fossilfria* bränslen eller hybridteknik,...

Spelapp lär ut bioekonomi

Spelapp lär ut bioekonomi

Spelappen Grow Forest har laddats ned 100 000 gånger internationellt. Nu växer spelet ytterligare med nya funktioner för att fortsätta...

Sveriges sista PGR-bil

Sveriges sista PGR-bil

Den sista PGR-bilen med destination Sverige. Efter en omfattande påbyggnation levereras den nu i form av en avancerad brandbil...

Från rosa till blått för Derome

Från rosa till blått för Derome

Under oktober månad färgades alla Deromes virkespaket rosa, till förmån för bröstcancerforskningen. Nu är november här och för att...

Fler artiklar