Esso Service – Ett mini-museum

Esso Service – Ett mini-museum

essohead
Stig Borg har byggt och rustat upp den gamla Esso-macken i Lörstrand, Järvsö. Fasaden står klar och innanför mackens betong­väggar finns allt från Essoskyltar till välbevarade bensinpumpar.
Stig Borg, från Järvsö i Hälsingland, bestämde sig för att rusta upp den gamla macken som finns i Lörstrand, Järvsö. Han är boende i byn med sin familj och var som barn mycket nere vid macken när den fortfarande var i bruk.
– Som liten var jag och mina kompisar ofta på fik och bensinmackar och mekade med våra cyklar och mopeder. På den tiden fanns det inga fritidsgårdar vi kunde vara på, säger Stig.
Kommunen skulle riva macken
Stig äger och driver byggfirman Stig Borgs Byggservice AB. Till en början köpte han macken och använde den till förvaring. På grusplanen utanför macken förvaras bland annat firmans släpvagnar, och inne i den gamla macken har firman ett litet lager.

Stig Borg har byggt och rustat upp den gamla bensinmacken i Lörstrand, Järvsö.

Stig Borg har byggt och rustat upp den gamla bensinmacken i Lörstrand, Järvsö.


När Stig fick reda på att kommunen skulle riva Esso-macken beslutade han sig för att rusta upp den igen. Idén hade han haft länge, men nu blev den till verklighet.
– Det är roligt för byn att macken rustas upp igen. Min Essosamling passar också utmärkt i macken. Jag söker ständigt nya fynd till den, säger han och ler.
Gedigen samling
Stig har en stor Essosamling med allt från skyltar, pins och gamla pumpar. Han samlar på hela Essos historia, från Krooks (1896), Pratts, Standard Oil till och med Esso (1985). Han samlar även på Essos TBA-produkter, bland annat däck, tänd­stift och filter.
Inne i macken står samlingen prydligt uppställd. Med ett kliv in i macken är det som att förflyttas bakåt i tiden. Macken är liten men häpnadsväckande. På baksidan av macken, i den gamla verkstaden, finns de större samlingsobjekten, bland annat skyltar och stora bensinpumpar. På hyllorna längs väggen finns verktyg som tillhör firman. En maskinhall ska byggas ute på grusplanen. Alla firmas saker kommer att flyttas ut dit så att endast samlingen pryder macken.
Stig Borgs gedigna samling av Esso-prylar.

Stig Borgs gedigna samling av Esso-prylar.


– Det är de här sakerna som kommer att flyttas ut i den nya maskinhallen. När det är gjort kommer mer plats att finnas till min samling. Jag ska också göra en liten fikahörna med försäljning här inne. Det skulle vara roligt med en gammal jukebox också, den skulle passa in perfekt här!
Stått tomt sedan 1965
Mårten Mårtensson var namnet på den man som byggde, ägde och drev macken från första början, året var då 1954. Macken lades ner 1965, då den nya landsvägen byggdes i början på 60-talet. All trafik blev förflyttad från vägen som gick utanför macken till den nya landsvägen. Sedan dess har byggnaden i stort sett stått tom. Macken har använts bland annat som lackerverkstad i början av 80-talet, en och annan bybo har också använt macken som meckarplats, men inget mer avancerat än så. För ungefär två och ett halvt år sedan började Stig med upp­rustningen.
– Det såg rent ut sagt hemskt ut när jag kom in och tittade första gången. Det krävdes mycket arbete och slit innan jag fick macken till det skick den är i idag. Vi fällde även en massa träd utanför, så nu har vi en stor grusplan jämfört med innan.Några små detaljer är kvar att fixa. Men i grund och botten var det ett kanonskick på byggnaden, det var bara konsten att få fram den berättar Stig.
– Det är roligt att behålla originalet också.
Essomuseum
Stig ser macken som en rolig grej. Bygget och renoveringen har han pysslat med på sin fritid och tycker att det är väldigt roligt att se resultat efter allt slit.
– Jag vill att själva macken ska utvecklas till ett Essomuseum. Jag vill också passa på att tacka alla som har hjälpt mig att hitta saker till min samling. Intresset är väldigt stort inom denna genre, en stor entusiasm finns, vilket jag är väldigt tacksam för.
Det såg rent ut sagt hemskt ut  när jag kom in och tittade första gången, säger Stig Borg, Järvsö.

Det såg rent ut sagt hemskt ut när jag kom in och tittade första gången, säger Stig Borg, Järvsö.


I sommar har det varit mycket folk som har besökt macken. Det har kommit flera veteranbilsklubbar och busslaster från bland annat Delsbo och Hudiksvall för att titta på macken.
Bygga upp den gamla kiosken
En idé som Stig har är att bygga upp den gamla kiosken som fanns i byn förr.
– Det skulle vara fint att ha den här bredvid macken. Just nu finns den i Undersvik, så jag ska åka dit och ta lite mått på den. Så vi får se när den står klar, avslutar han.
Esso-macken i Lörstrand, Järvsö.
Fakta:

  • Sju Ljungmanspumpar, den äldsta är från 1924 och den tidigaste från 1959. Det är bensinpumpar till bil och moped. Det finns också en bensinvagn.
  • Gamla mopeder och båtmotorer.
  • Välbevarade gamla burkar, skyltar, kåpor och nyckelringar.
  • Ett flertal mössmärken och pins.
  • Tändstift från Atlas och Champion från 50-talet.

Historia:
Svenska Esso bildades 1896 och är Sveriges äldsta oljebolag. Företaget kom till genom en sammanslagning av de två oljebolagen Krooks, Åhrberg & Co och Falkman, Möller & Co. 1934 bytte man namn till Svenska Petroleum AB Standard. 1951 bytte företaget åter namn, nu till Svenska Esso AB. Företaget köptes 1985 av norska Statoil som ändrade namnet till Statoil AB och följaktligen bytte samtliga bensinstationer också namn till Statoil.
Text: Nathalie Häll
Foto: Anders Andersson

Läs också

Nynas 90 år

Nynas 90 år

När Nynas första raffinaderi togs i bruk i Nynäshamn 1928, var fokus på att förse den svenska marknaden med...

Aktuellt

ANNONS ▼
ANNONS ▼
ANNONS ▼
Fler artiklar