Artiklar

Varför det är vettigt med vinterdäck

Winter_snow_mirror_delti
År efter år får tusentals bilägare en iskall överraskning. Det var fortfarande milda temperaturer igår, men över natt blev det plötsligt frost. Is eller till och med snö förvandlar på ett ögonblick vägarna till isbanor. Om du inte vill bli tagen på sängen av årets köldperiod är det bäst att göra förberedelser i tid – genom att sätta på vinterdäck. Dessa specialdäck ger bra vägfäste även under svåra vintervägsförhållanden. ”Vid utomhustemperaturer på under sju grader ger vinterdäck bättre fäste än sommardäck. Förare bör därför byta i god tid”, är rekommendationen från däckexperten Rainer Binder på dackonline.se.
Slipp sladd – granska vinterdäcken noggrant
Innan vinterdäcken som har varit undanstuvade under sommarhalvåret sätts på igen, behöver de inspekteras noga. Bilägaren kan antingen göra det själv eller be om hjälp hos en specialist i verkstan. Om däcken verkar porösa, om de har sprickor eller andra synliga defekter ska de definitivt bytas ut, samt om de är slitna. ”Vinterdäck kan endast uppfylla sin uppgift att ta dig säkert genom trafiken om de har tillräckligt djupa spår. Minst 4 millimeters djup är rekommendationen”, säger Rainer Binder. Om dina däck närmar sig den här gränsen råder däck- och säkerhetsexperter att byta ut de gamla däcken innan du sätter på vinterdäck. Bäst är att skaffa ett par kompletta vinterdäck, med fälgar i legering eller stål, som överensstämmer med svenska regler. Dessa kompletta hjuluppsättningar finns tillgängliga i nätbutiken hos vinterdäckspecialisten dackonline.se.
Var på den säkra sidan med rätt uppsättning hjul och däck
Det borde vara tabu att fortsätta köra med sommardäcken under vinterhalvåret – även om man tycker att man bara kör korta sträckor. Sådant beteende innerbär en risk för dig själv och andra. Det är därför trafikreglerna föreskriver att du måste ha passande däck för de väderförhållanden som råder. Mellan 1 december och 31 mars är bilister i Sverige tvungna att ha vinterdäck på sina fordon. Dessutom ska frostskyddsvätska användas och en snöskyffel finnas tillgänglig i bilen. De som ertappas med sommardäck när det inte är tillåtet ska vara medvetna om att de kan behöva betala 1200 kronor i böter.
Klarhet i vinterdäcksutbudet
Vilka vinterhjul och -däck är de rätta för min bil? Många bilister undrar detta i början av den kalla årstiden. Vilken hjuluppsättning passar till min bil och hur bra grepp har de olika modellerna på vintervägarna, hur högt är bullret från däcken, hur praktiska är de? Du kan få svar på dessa och många andra frågor i oberoende rapporter som erfarna bilister har författat, genom att till exempel besöka dacktest.com. Med uppdelning efter tillverkare kan du få en snabb överblick och även skriva ner dina egna erfarenheter i form av en testrapport.
Länktips:
För kunder: www.dackonline.se
För verkstäder och återförsäljare: www.dinadack.com
Sida för däcktest: www.dacktest.com
För mer information om företaget, besök www.delti.com