Stenhård skotarmarknad

Stenhård skotarmarknad

Under 2016 registrerades fem procent fler skotare än året innan visar Skogsforums sammanställning av den svenska marknaden för skotare över 8 tons lastvikt. Totalt registrerades 300 skotare och finska Ponsse är den tillverkare som ökat sina marknadsandelar mest. Gremo verkar ha nått botten när det gäller antalet levererade skotare och ökar nu för första gången på flera år i Sverige.

Konkurrensen är stenhård på den svenska skogsmaskinmarknaden och de enda marknadsandelar man som tillverkare kan ta är från någon konkurrent. Totalmarknaden för de större maskinerna är långsamt krympande på grund av, eller kanske snarare tack vare, bättre och hållbarare maskiner. Utvecklingen har också gått mot större och större skotare vilket gör att det behövs ett mindre antal för att få ut samma årliga virkesvolym. Under 2016 är det framför allt John Deere som fått släppa till marknadsandelar med 18 maskiner färre registrerade jämfört med året innan. Även Komatsu, EcoLog och Rottne minskar med enstaka maskiner medan Gremo går från fyra till sex nyregistrerade skotare. Ponsse är dock den stora vinnaren med 55 skotare vilket är 30 fler än året innan.

Skotarna blir allt större

Om man tittar på fördelningen av de registrerade skotarna kan man se att de blir allt större. Det har registrerats färre gallringsskotare under 2016 jämfört med 2015 samtidigt som det registrerats betydligt fler av de tyngsta slutavverkningsskotarna. Det finns ingen heltäckande registreringsstatistik för antalet sålda mindre skotare (med lastvikter under 8 ton) men Skogsforum uppskattar att den årliga marknaden för små skotare är minst 50 maskiner per år och i ökande. Det finns anledning att tro att den här ökningen påverkar försäljningen av skotare i 9-10 tonssegmentet (gallringsskotare) i första hand.

Första 25-tonsskotaren nu i Sverige

Kanadensiska maskintillverkaren Tigercat som en gång i tiden köpte upp Hemek i Hede, har registrerat fem skotare under 2016 varav två av dem är riktiga tungviktare med 25 tons lastförmåga. Tigercat har framför allt använts som markberedningsdragare i Sverige men nu finns några ”monsterskotare” även i arbete med att skyffla ut slutavverkningsvirke i Värmland.

Modellbyten ger hack i kurvan?

Flera av skogsmaskintillverkarna har gjort omfattande modelluppdateringar under året och några är mitt uppe i lanseringar av nya maskiner. Det är framför allt de skärpta emissionskraven på motorerna som drivit fram en omfattande uppgradering. Övergången till nya modeller verkar vara en bidragande orsak till John Deeres marknadstapp. Den nya G-serien lanserades tidigt under 2016 men det var bara en skotarmodell med i den produktuppgraderingen: 19-tonsskotaren John Deere 1910G. Den stora G-skotaren har sålt bra under året medan det gått sämre för några av den föregående generationen i E-serien, framför allt 810 som ännu inte lanserats i G-version och 1510 som var E-versionens bästsäljare 2015.

Volvomotor i skotare under 2017?

EcoLog bytte ut Mercedesmotorerna i sina skördare till motorer från Volvo Penta under fjolåret och Rottne lanserade en serie skotare med Volvomotorer för den ryska marknaden. Det är kanske ingen vild gissning att det kommer att lanseras skotare för den svenska marknaden med Volvomotorer under 2017.

Skotarstatistiken är sammanställd av skogsforum.se. Registreringsuppgifterna kommer från Transportstyrelsen.

Bilden: Tigercat har levererat de första 25-tonsskotarna på den svenska marknaden under 2016. Tigercat 1085C är den i särklass största skotaren som går att hitta i den svenska skogen. Foto/Källa: Skogsforum.

Läs också

ANNONS ▼

Aktuellt

ANNONS ▼
ANNONS ▼
Fler artiklar