Milstolpe för Ford Mustang

Milstolpe för Ford Mustang

Ford har nått en historisk milstolpe med sin Ford Mustang. Den omåttligt populära modellen har nu tillverkats i 10 miljoner exemplar. Den 8 augusti rullade den historiska bilen, en Wimbledon White-färgad Ford Mustang V8 cabriolet, ut från Fords fabrik i Flat Rock, Michigan, USA.

Den 9 mars 1964 slutmonterades den första Ford Mustangen i fabriken i Dearborn i Michigan. Sedan dess har sportbilen varit ohotad som den mest populära sportbilen i USA. Efter decennier av framgångar har en ny milstolpe i företagets historia nu nåtts. Exemplar nummer 10 000 000 rullade den 8 augusti ut från Fords monteringsfabrik i Flat Rock, Michigan. Den historiska bilen är en cabriolet av 2019 års modell och kommer med en V8-motor på 460 hästkrafter. Färgen, Wimbledon White, är en hyllning till den första sålda Mustangen.

– Mustang är själva hjärtat och själen i det här företaget och en absolut favorit bland många människor runt om i världen. Varje gång jag ser en Mustang köra fram på gatorna, oavsett om det är i Detroit, London eller Stockholm, får jag samma rysningar som jag fick när jag i tonåren köpte min första bil, en Ford Mustang Coupé från 1966. Mustang är en bil som får alla att le, oavsett vilket språk man talar, vilken kultur man tillhör eller var man bor, säger Jim Farley, Fords chef för globala marknader.

De senaste åren har Ford Mustang stärkt sin position som den mest populära sportbilen på marknaden med nya rekord och milstolpar som nåtts. Med 125 809 sålda bilar 2017 blev Ford Mustang den mest sålda sportbilen i världen enligt IHS Markit fordonsregistreringsdata. I Europa var också intresset stort med 13 100 sålda bilar, där Porsche 911 slogs på 13 europeiska marknader. Med 512 sålda bilar blev Mustang även den mest sålda sportbilen i Sverige vilket gör Sverige till Europas Mustang-tätaste land räknat per capita.

Nya Mustang 
Den nya och sjätte generationens Ford Mustang började säljas under våren och är slankare, snabbare, tekniskt mer avancerad och mer personlig än tidigare modeller. Med ett atletiskt utseende, sofistikerade motor- och upphängningsförbättringar, flera avancerade förarassistansfunktioner och nya möjligheter att anpassa bilens inställningar efter eget tycke och smak har bilen få ett varmt mottagande på marknaden.

Nya Ford Mustang kommer också med MagneRide, en ny teknik med magnetisk vätska i stötdämparna. Användningen av magnetisk vätska i bilens stötdämpare gör att den bjuder på ännu mer körglädje än tidigare. Tekniken innebär att sensorer känner av vägförhållanden och elektromagneter styr metallpartiklar i stötdämparnas olja. Det magnetiska fältet justeras sedan automatiskt 1 000 gånger per sekund för att justera partiklarna i varje stötdämpare så de är hårdare vid snäva kurvor, eller mjukare när föraren vill cruisa fram.

Ford Motor Company

Bilden: Fler än 60 Ford Mustang-ägare från samtliga modellår samlades vid Fords fabrik i Dearborn i en hyllning till den tio miljonte Ford Mustangen som rullade av bandet. Tillsammans formar de talet 10 000 000. De tusentalsavgränsande kommatecknen som används i amerikanska tal utgörs av bil nummer 10 000 000 och en identisk bil som den första serieproducerade Ford Mustangen med serienummer 1. Foto/Källa: Ford Motor Company.

Läs också

Aktuellt

ANNONS ▼
ANNONS ▼
ANNONS ▼
Fler artiklar