Rooth Skogsvård är ”allti på hogget”

Bröderna Rooth är företaget som jobbar enligt mottot ”Allti på hogget”. Med utgångspunkt i dalsländska Tösse åtar de sig uppdrag från Värmland till norra Bohuslän. Roger Rooth har målsättningen klar: ”Vi vill göra ett bra jobb och höja statusen för de som jobbar i skogen”.

Firma Rooth Skogsvård startades av tvillingarna Hans och Roger Rooth för lite mer än 30 år sedan. Det är också företaget där tre av 14 anställda är bröder.
Storebror Ronnie Rooth möter upp med ett leende bakom rutan på John Deere 1910-skotaren.

– Jag har jobbat i företaget i 20 år nu och trivs jättebra.

Vi befinner oss på västra sidan den avlånga sjön Ånimmen i Dalsland, i riktiga ”rövartrakter”. Här spelades nämligen stora delar av filmen om Ronja Rövardotter in, några år innan bröderna startade sitt företag. I ett naturreservat på berget Sörknatten i närheten stod Mattisborgen och på en annan plats hoppade Ronja och Birk över det kusliga helvetesgapet.

Men nu är det skogsavverkning som gäller. Ronnie Rooth hämtar upp timret med ett flyt och en snabbhet som gör det svårt hinna ta bilder. Roger Roth sitter i John Deere 1270-skördaren och plockar rutinerat ner beståndet i form av gran, men också en hel del lövträd – björk och al.

– Vi började igår och är klara i dag. Det är bara några hektar, som inte riktigt har skötts med traditionella metoder. Det blir ju lite specialhuggning av det hela, säger Ronnie Rooth med ett skratt.

Företaget Rooth Skogsvård jobbar främst med gallring och slutavverkning. Den huvudsakliga uppdragsgivaren är skogsägareföreningen Södra, men bland kunderna märks också Karlstads stift. Arbetsplatserna finns från Värmland i norr till Uddevalla i söder.

Att företaget lanserades som ”skogsvård” är ingen slump. Det handlar om en slags helhetssyn på skogsföretagande och miljö, inte minst arbetsmiljön, förklarar Roger Rooth.

– Jag och Hans vill att vårt företag ska vara en bra och trivsam arbetsplats, där de som jobbar hos oss känner att de kan utvecklas.

Roger Rooth pratar gärna om företagets inställning till skogsnäringen.

– Vår målsättning är att göra rätt och därmed bidra till att öka värdet på virke och bestånd. Det handlar om rätt virkeshantering och rätt uttag, att undvika skador på beståndet vid gallring. Vi ser det som ett sätt att vara en professionell samarbetspartner till våra kunder. Jag tror att vi har gjort oss kända för att vi vill att det ska gå rätt till och att det ska vara ordning och reda.

För Roger Rooth är miljöaspekten en stor del av företagandet.

– Jag tycker det är viktigt att tänka på vattenvård och markskoning. Vi är därför noga med hur vi planerar våra arbeten och anlägger stickvägar. I arbetet ingår också att dokumentera de eventuella kulturlämningar som finns på platsen.

Roger Rooth kliver fram till John Deereskördarens H415-aggregat – ett så kallat krönt aggregat som mäter mängden virke som plockas ner, längd och diameter.

– Våra uppköpare köper poster efter stampris baserat på uppgifterna från aggregatet. Det gör hela hanteringen mer effektiv.

Roger Rooth berättar att ansvaret för företaget har delats upp mellan bröderna. Roger har ansvar för slutavverkning och Hans för gallringen. Maskinparken består för närvarande av åtta skogsmaskiner, sex John Deere och två Rottne. Dessutom två trailerekipage.

Skogsmaskinerna är fördelade på fyra grupper som var och en består av en skördare och en skotare. En av grupperna kör slutavverkning, resterande grupper sköter gallring fördelat på två beståndsgående system och ett för stickvägar.

Upplägget har fungerat bra, säger Roger Rooth, men vissa justeringar kommer att göras för att få det hela att fungera ännu lite bättre.

– Hittills har det varit en chaufför på varje maskin. Nu ska vi prova tre personer på två maskiner, för att se om vi kan öka effektiviteten en smula.

Bland annat gäller det arbetsflödet, säger Roger Rooth. Det kanske behövs fler timmar på skotaren vid något tillfälle för att den ska hinna med skördaren. Men det handlar också om att öka flexibiliteten för de anställda.

– Ifall någon blir sjuk eller behöver komma ifrån jobbet av någon anledning. Det blir på samma gång en form av arbetsrotation som jag tror är uppskattad.
Men Roger har ytterligare en fråga som han brinner för: synen på skogsarbete och de anställda inom skogsnäringen.

– Vi i det här företaget vill gärna försöka bidra till att höja statusen för anställda och entreprenörer i den mån vi kan. Förr sa man alltid att om man inte dög till nåt annat kunde man alltid jobba i skogen. Så är det förstås inte i dag. Det krävs hög kompetens som på vilket annat jobb som helst. Man är inte bara maskinförare utan också tekniker, mekaniker och naturvårdare.

Roger Rooth minns med ett leende hur det hela började 1985, när företaget bildades. Innan dess hade han och tvillingbrodern Hans planerat att jobba som lantbrukare med skogsbruk vid sidan av. Men det gick inte riktigt som planerat. Skogsarbete var roligare än att jobba på gården. De första tre åren handlade det uteslutande om manuellt huggande, berättar Roger Rooth. 1988 var tiden mogen för att skaffa en skogsmaskin, på ett kreativt vis.

– Vi ville hålla det lite enkelt och få ner kostnaderna. Så vi byggde en egen skogsmaskin genom att ta bort taket på en Zetortraktor och montera en kran och en processor som vi fällde manuellt till.

Ronnie Rooth trivs med jobbet i skotaren.

– Det är ju ett väldigt omväxlande jobb där arbetsplatserna skiftar. Bland annat har vi hjälpt till att röja upp efter flera av de stora stormarna på senare år, bland annat Gudrun i Småland 2005. Det var intressanta upplevelser. Det är också en klar fördel att ha frihet att kunna bestämma över sin egen arbetstid.

Att jobba med två lillebröder kan förstås ha sina sidor.

– Man är ju lite mer än ”anställd” på flera vis, med allt vad det innebär. Men i grunden är det positivt. Till exempel behöver jag inte vara rädd för att säga vad jag tycker. Det kanske man drar sig för på andra jobb, säger Ronnie Rooth innan han fortsätter sitt pass i Ronja Rövardotterland.

Text och foto: Eric Bengtsson.

 

Läs också

Kläder med miljödeklaration

Kläder med miljödeklaration

Den 1 september lanserar arbetsklädestillverkaren Fristads världens första klädkollektion med miljövarudeklarationen EPD.

Aktuellt

ANNONS ▼
ANNONS ▼
ANNONS ▼
Fler artiklar