Magnus Rundberg tog sig längst av svenskarna i Caterpillar Operator

Magnus Rundberg tog sig längst av svenskarna i Caterpillar Operator

Det blev irländskt i topp när slutresultatet för europafinalen i Caterpillars förartävling presenterades under torsdagskvällen. Sveriges Magnus Rundberg slutade på en individuell niondeplats och tvåa i sin tävlingsgrupp. En retsam miss i den avslutande deltävlingens allra sista hinder avgjorde för Magnus del.

Det var tätt i ledningen inför sista dagens tävling. Under torsdagsmorgonen avslöjades att det endast skiljde 25 sekunder mellan de tio främsta deltagarna.

För Magnus Rundberg som låg allra bäst till av svenskarna avgjorde det sista hindret i grenen ”Lift me up” som handlade om att snabbt och med fingertoppskänsla manövrera grävmaskinen Cat 320 genom en hinderbana med ett lyft betongblock.

Magnus hade en av de bästa körtiderna i grenen av alla 29 förare men stötte i slutet till en planka. Det medförde i sin tur att han kom för långt ut i banan i förhållande till den inställda säkerhetszonen i grävmaskinens system Lift assist. Ett stort tidstillägg på 1,5 minut blev ett faktum. I slutänden visade det sig att endast två minuter skiljde Magnus från totalsegern!

– Jag kom helt enkelt för nära brädan, knuffade till den och fick därför utslag i Lift assistens varningssystem för att jag var för långt ut, berättar en besviken men ändå nöjd Magnus.

Bra gruppresultat

Förutom de individuella tävlingarna utsågs även bästa förargrupp och snabbaste förarna i varje gren. Magnus kom tvåa i sin grupp, Janne Hirsikangas kom trea i sin och David Tomasson femma i sin.

– Vi är glada över vårt svenska team. De har kämpat jättebra och vi gratulerar vinnarna som får försvara Europa i Las Vegas. Konkurrensen har varit stenhård och man ska veta att det är några av Europas skickligaste förare som deltagit i europafinalen, säger lagledaren Joakim Lundberg, marknadskoordinator vid Pon Equipment.

– Nu laddar vi om och ser fram emot nästa års Caterpillar Operator Challenge.

Förstaplatsen till Irland

Totalt deltog 29 förare från 15 olika länder. De tre pallplatserna togs av ettan Thomas Murphy från Irland, tvåan Erik Gregoric från Slovenien och trean Bruno Grossen från Schweiz. De representerar Europa i världsfinalen som hålls under mässan Conexpo i Las Vegas i början av 2020.

Cat Operator Challenge inleddes i tisdags och avslutades under torsdagen efter tre dagars tävlande vid Caterpillars utbildnings- och demonstrationscenter i spanska Malaga.

Europafinalen har bestått av fem olika grenar med hjullastare, grävmaskin och bandschaktare som huvudmaskiner. Tävlingsmomenten har byggt på precision, produktivitet, säkerhet och att kunna använda sig av maskinernas teknologier, till exempel vågsystem, lyftassist och spakstyrning.

 

De svenska förarnas totala placering:
Magnus Rundberg: 9:e plats
Janne Hirsikangas: 17:e plats
David Tomasson: 21:a plats

De här förarna åker till världsfinalen i Las Vegas och representerar Europa:
Thomas Murphy, Irland
Erik Gregoric, Slovenien
Bruno Grossen, Schweiz

Läs också

ANNONS ▼

Aktuellt

ANNONS ▼
ANNONS ▼
Fler artiklar