Artiklar

Västerbottens första helelektriska lastbil kör leveranser i Umeå kommun

DB Schenkers samarbetsåkeri Godstransportservice vill gå i bräschen för att ställa om till hållbara transporter. Något som resulterat i att Västerbottens första serietillverkade och helelektriska lastbil, Scania 25 P, nu kör för lokal distribution inom Umeå kommun.

Distributionslastbilen ingår i ett logistikprojekt mellan Region Västerbotten, DB Schenker och Godstransportservice.

– Vi är glada och tacksamma över Björn Ledins mod och drivkraft att ta på sig ledartröjan. Det här är startskottet på den verkliga omställningen av de stora distributionslastbilarna, säger Hanna Melander, kvalitets- och miljöchef på DB Schenker, Cluster Sweden, Denmark, Iceland.

För Björn Ledin, ägare och vd för Godstransportservice, är det en självklar investering och han hoppas att initiativet kan inspirera andra.

– Jag tände på det här direkt. Vi ville vara först här uppe och att samtidigt få vara bland de första i Sverige att ha just den här lastbilen är roligt. Jag hoppas det blir ringar på vattnet och att fler vill hoppa på.

Daniel Rönnberg är affärsutvecklare på Infrastruktur i Umeå AB (INAB). Ett kommunalt bolag som arbetar för att skapa effektiva och långsiktigt hållbara logistik- och transportlösningar, bland annat via intermodal järnväg.

– Där ser jag DB Schenkers och Godstransportservices initiativ som en komplettering till fjärrtransporterna där godset kommer in till Umeå via järnväg. För kan vi dessutom erbjuda att sista leveranssträckan sker med ellastbil är flödet med hållbara transporter nästintill komplett.

År 2030 räknar Scania med att elektrifierade fordon ska utgöra hälften av den totala lastbilsförsäljningen.

– Elektrifierade fordon är en viktig del i detta åtagande och på svensk marknad har elbilsförsäljningen tagit ordentligt fart. Leveransen i Umeå är en av våra första helelektriska distributionsbilar, men flera leveranser är på gång inom kort och över hela Sverige. Om fem år ser vi att runt 25 procent av våra fordon sålda på den svenska marknaden är elektriska, säger Patrik Svanberg, Area Sales Manager eMobility, Scania Sverige AB.

DB Schenkers globala klimatmål är att minska koldioxidutsläppen med minst hälften till 2030 (basår 2006). Företagets svenska mål är att minska CO2-utsläppen från landtransporter med minst 70 procent till 2030 (basår 2006).

 

 

Källa: DB Schenker