Dåligt mörkerseende? Här är optikerns bästa tips

Dåligt mörkerseende? Här är optikerns bästa tips

Höst och vinter innebär mycket mörkerkörning och det utmanar synförmågan för många bilister. ”Många upplever att ögonen blir tröttare och att mötande trafiks lyktor är ansträngande”, säger Erik Ryderberg, optiker och klinisk chef på Specsavers. Men det finns åtgärder som minskar obehaget och ökar säkerheten.

Synen förändras genom livet, många gånger utan att man själv märker det. Att köra bil utan att se tillräckligt bra är givetvis inte bra för trafiksäkerheten. En Sifo-undersökning gjord häromåret* visade att drygt åtta av tio (81%) svenskar anser att det borde vara obligatoriskt med synkontroll när bilförare förnyar sitt körkort. 65 procent av de tillfrågade svarade att det hade känts tryggare i trafiken om synen testades i samband med förnyelse av privatbilisters körkort var tionde år efter körkortsinnehavarens 45-årsdag.

– Det visar att svenska folket bryr sig, och det finns tyvärr fog för den otrygga känslan. Inom yrkestrafiken är återkommande synundersökningar en självklarhet. God syn och säker bilkörning går hand i hand, och det är viktigt för oss att informera om, säger Erik Ryderberg, optiker och klinisk chef Specsavers.

Och när vi nu går mot mörkare årstider är det ännu viktigare med god syn vid bilkörning då ögonen får anstränga sig mer för att vara fokuserade.

– Bilkörning i mörkret kan göra att man upplever att ögonen blir tröttare. Dels på grund av mörkret, dels för att mötande trafik och lyktor bländar och anstränger ögonen mer. Att använda rätt glasögon för bilkörning i mörker är därför väldigt viktigt, säger Erik Ryderberg.

Optikerns tips för dig som upplever dåligt mörkerseende:

  • Kontrollera din syn regelbundet.
  • Prata med din optiker om hur du upplever ditt mörkerseende. Ibland kan det vara lämpligt med andra styrkor på dina glasögon, anpassade efter mörkerkörning eller kontrasthöjande glas.
  • Det finns även antireflexbehandlade glas som gör seendet mer bekvämt genom att minska reflexer och blänk från mötande trafik och gatubelysning.
  • Använder du kontaktlinser är det klokt att ha med sig ett par glasögon, ifall något händer med linserna eller om du blir trött i ögonen.
  • Använder du progressiva eller bifokala glasögon, fråga alltid din optiker vad han/hon rekommenderar för bilkörning.
  • Polariserande glas reducerar horisontellt blänk från t.ex. vägbanor och vattenytor, och förbättrar seendet och komforten i starkt ljus, vilket gör att de passar utmärkt för bilkörning i dagsljus.

 

 

*Totalt 1 058 personer svarade på frågor om trafiksäkerhert och syn den 11-12 maj 2021, undersökningen gjordes av Kantar Sifo på uppdrag av Optikbranschen.

 

Källa: Specsavers

Läs också

ANNONS ▼

Aktuellt

ANNONS ▼
ANNONS ▼
Fler artiklar