Den första medelstora eldrivna grävmaskinen från Volvo Construction Equipment (Volvo CE) är nu tillgänglig för utvalda kunder i Europa – och ger en mer hållbar drift med mindre buller och utsläpp.
Den eldrivna grävmaskinen EC230, en av endast ett fåtal större batterielektriska grävmaskiner i branschen, har redan visat sig framgångsrik i en mängd olika kommersiella applikationer i både Europa och Asien. Efter att först ha lanserats i Kina år 2021 och i Norge år 2022 är den nu kommersiellt tillgänglig för utvalda kunder i Europa.
Under 2023 körs EC230 Electric hos ett fåtal svenska kunder i lämpliga applikationer för att sedan under 2024 rullas ut på bredare front genom olika former av hyreslösningar till kunder som har uppdrag eller arbetar i projekt där det finns krav på utsläppsfri drift.
Fredrik Askling, produktchef för elektromobilitet på återförsäljaren Swecon, säger: ”Med lanseringen av EC230 Electric fortsätter Swecon och Volvo CE sitt fördjupade samarbete inom området elektrifiering och digitalisering. Vi kan nu möta våra kunders behov av större utsläppsfria maskiner och samtidigt fortsätta vårt gemensamma arbete att driva förändring och elektrifiering i vår bransch.”
23-tonsgrävaren, EC230 Electric, levererar samma prestanda som sin konventionella dieselmotsvarighet men utan lokala utsläpp, med avsevärt lägre buller och vibrationer och med förbättrad manövrerbarhet.
Att minska skadliga utsläpp och störande buller är inte bara bra för de på arbetsplatsen och för det omgivande samhället, utan kan även bidra till målen för koldioxidutsläpp. Faktum är att EC230 Electric är så effektiv – även inräknat den energi som går åt för att producera batterierna – att de totala utsläppen ändå är lägre än dieselvariantens.
Dessa fördelar har varit uppenbara under maskinens framgångsrika användning på större arbetsplatser som till exempel Slakthusområdet i Stockholm, som är Sveriges största fossilfria arbetsplats, och projektet Green Construction Site of the Future i Danmark, där den har använts i byggandet av en kontorsbyggnad och offentliga utrymmen i tätbebyggelse.
Richard Sjöblom, grävmaskinist för Skanska i Slakthusområdesprojektet, har varit särskilt positiv till hur smidig laddningen är och maskinens prestanda, efter att ha testat den i olika applikationer. Han säger: ”Om jag fick välja mellan en el- eller dieseldriven maskin i den här storleksklassen, så skulle jag välja eldrift, eftersom det har så många fördelar framför en dieselmaskin. När maskinen levererats till arbetsplatsen fanns det många skeptiker som trodde att maskinen inte skulle ha kapacitet nog för hela dagen, men de har alla överbevisats!”
Maskinen drivs med litiumjonbatterier och har konstruerats för att klara en hel arbetsdag på åtta timmar, med en snabbladdning med hög effekt under lunchtimmen. Som allround-maskin är den konstruerad för en rad olika uppgifter, inklusive utgrävning, schaktning och planering för platsförberedelser i byggnadssegmentet, såväl som för avfalls- och skrothantering i återvinnings- och avfallssegmentet.
Källa, bild: Volvo CE