Kortnyheter

Bilprovningen firar 45 år på 74 orter

I fredags firade Bilprovningen 45 år på 74 orter runt om i landet, bland annat Västerås, Karlstad och Örnsköldsvik. Bilprovningen ser med stolthet tillbaka på ett kontinuerligt arbete för trafiksäkerhet och miljö samt utvecklingen av servicetjänster för Sveriges bilister.

Den 1 januari 1965 tillkom kravet på obligatorisk kontrollbesiktning i Sverige. De flesta av Bilprovningens stationer som etablerades under detta år öppnade sina portar samma datum och än idag, 45 år senare, erbjuder företaget fortfarande sina tjänster på 74 av dessa orter. För att fira 45-årsjubileet bjöds kunderna på dessa stationer på kaffe och fikabröd i fredags.

Under sitt första verksamhetsår genomförde Bilprovningen närmare en halv miljon kontrollbesiktningar på fordon som var fem år eller äldre. Drygt 1,2 procent av dessa hade så allvarliga fel att de fick körförbud trots att många fler fordon än normalt skrotades innan de ens hann besiktas. Nu sker cirka 5,6 miljoner besiktningar per år och andelen körförbud ligger på låga 0,3 procent sammanlagt.

Pressklipp från 1965, bilder och kuriosa om Bilprovningen hittar du här!