Kortnyheter

NCC testar världens första eldrivna asfaltvält

NCC Roads och Dynapac invigde igår, onsdag 6 juli, världens första eldrivna asfaltvält. NCC lade asfalt med den tysta och avgasfria välten på en gång- och cykelbana i Sundbyberg. Nu ska NCC som första företag testa och utvärdera Dynapacs första exemplar av välten i uppdrag hos sina kunder.
Dynapac har utvecklat elvälten som minskar koldioxidutsläppen med över 90 procent och den bullriga arbetsmiljön blir betydligt tystare. Igår premiärpackade NCC asfalt med världens första elvält på en gång- och cykelbana vid bygget av Tvärbanan i Sundbyberg.
NCC kommer att utvärdera elvälten under tre månader i Stockholmsområdet i reella uppdrag hos kunder. Om Dynapac därefter beslutar att serietillverka elvälten för marknaden är tanken att NCC får köpa de första exemplaren.
– Samarbetet med Dynapac ligger helt i linje med vår strategi att tillsammans med framgångsrika samarbetspartners ge våra kunder de bästa lösningarna, säger Christina Lindbäck, NCC:s miljöchef.
Elvälten CC900E klarar en hel dags normalt arbete på en laddning och kan enkelt laddas upp igen över natten. Den mycket låga ljudnivån och avgasfria driften gör den även lämplig för arbete inomhus och i ljudkänsliga miljöer.
– Asfaltsvältar står tidvis på tomgång beredda att packa den varma asfalten så snart den spridits ut. Det ger buller och avgaser. Elvälten är avgasfri och helt tyst när den körs utan att valsarna vibrerar, säger Jonas Andreasson, inköpschef NCC Roads.
Testen av elvälten är ett exempel på NCC:s satsningar som både förbättrar arbetsmiljön och ligger i linje med företagets kontinuerliga strävan att minska klimatpåverkan. Andra satsningar inom vägområdet är NCC Green Asphalt, en tillverkningsmetod som minskar koldioxidutsläppen med 30 procent.