Nyhet

Nu blir det lättare att välja energismarta sommardäck

sommardack-energimarkt
Snart är det däckbytartid. I år är det också premiär för energimärkta sommardäck. Om du är snittbensinbilist och satsar på gröna däck med smart körstil, kan du spara så mycket som 1. 700 kronor varje år.
Energimärkningen gör det lättare för konsumenter att jämföra olika däck. Genom den kan vi minska bränsleanvändningen och på sikt spara 5 procent av allt bränsle i EU. Tillsammans med en sparsam körstil kan bränsleanvändningen minska med 12 procent.
– Det finns mycket pengar att spara för den medvetne däckköparen. Med energieffektiva däck och sparsam körning kan en genomsnittlig bensinbilist spara runt 1 700 kronor per år i bränslekostnad och dieselbilisten runt 1 300 kronor per år, säger Anders Hallberg, Energimyndigheten, som ansvarar för energimärkning av däck i Sverige.
Energimärkningen känner vi igen från vitvaror och tv. Etiketten visar däckets energiklass på en skala från A till G, där G är sämst och A är energieffektivast.
– Varje steg uppåt på skalan motsvarar en besparing på cirka 1 deciliter bränsle per 100 kilometer, säger Anders Hallberg.
Märkningen visar också däckets väggrepp vid vått väglag, där A betyder bäst grepp. Mellan A och F skiljer det 18 meter i bromssträcka från 80 km/h ned till 0 km/h, vilket motsvarar fyra billängder. Märkningen visar även däckens buller.
– Vi kan spara mycket energi genom energimärkningen av däck och märkning är ett redskap som konsumenterna gärna använder. Undersökningar som vi har gjort visar att 85 procent tycker att det är ett bra eller mycket bra sätt att få veta hur mycket energi en produkt använder, säger Anna Johansson, ställföreträdande enhetschef på resurseffektiva produkter.
Branschen ska informera om energimärkningen i samband med köp. Vill du veta mer om hur energimärkningen fungerar, ta gärna kontakt med kommunens energi- och klimatrådgivare som har kunskap om den och sparsam körning i stort.