Satsar stort på partikelfilter för bensinmotorer

Satsar stort på partikelfilter för bensinmotorer

Mercedes storsatsar på motorutveckling och investerar 28 miljarder kronor i teknik som sänker förbrukning och minskar utsläpp. Som första tillverkare presenterar man nu en bred satsning på partikelfilter på bensinmotorer.

Mercedes-Benz har satsat stort för att bli först på marknaden med dieselmotorer som redan idag klarar 2017 års kommande krav. Enligt dessa krav mäts utsläppen enligt helt nya parametrar som ska avspegla verkliga förhållanden –  ”Real Driving Emissions”. Nya E220 d har klarat NOx-gränsen på 80 mg/km i alla tester, och varit nere på så låga värden som 13 och 21 mg/km till och med i låga temperaturer. Resultaten har bekräftats av den tyska testorganisationen DEKRA.

Bensinmotorer med partikelfilter

Den kanske största revolution som aviserats avser dock bensinmotorer där Mercedes-Benz nu som första tillverkare aviserar storskalig användning av partikelfilter.

Under de senaste åren har utsläppen av partiklar minskat kraftigt från dieselmotorer, inte minst tack vara partikelfilter. Även bensinmotorernas utsläpp har minskat tack vare ny motorteknik och införande av piezo-insprutning.

S 500 var den första bensinbil på marknaden som kom med partikelfilter 2014, och det har fungerat så bra att även de andra bensinversionerna av S-Klass kommer att förses med partikelfilter vid nästa uppgradering av modellen. Därefter kommer tekniken successivt att införas i resten av modellprogrammet.

Mercedes-Benz

Foto/Källa: Mercedes-Benz

Läs också

Truck of The Year 2020

Truck of The Year 2020

Lastbilsjournalister från 24 länder har utsett nya generationens Mercedes-Benz Actros till ”Truck of the Year 2020”.

Svenskar gillar nedcabbat

Svenskar gillar nedcabbat

Trots ett kort och kyligt sommarhalvår gillar svenskarna att åka öppet. Vanligaste cabrioleten på de svenska vägarna är en...

Aktuellt

ANNONS ▼
ANNONS ▼
ANNONS ▼
Fler artiklar