Ökar tillgången på HVO

Ökar tillgången på HVO

Efterfrågan på förnybar diesel i form av HVO ökar snabbt. Därför breddar nu det svenska biooljeföretaget Avantherm sitt utbud och går in även på den marknaden. Därmed blir det enklare för företag med dieseldrivna fordon och maskiner att bli helt fossilfria.

– Att vi kan erbjuda HVO innebär ett perfekt komplement till vår försäljning av andra förnybara oljor och kemikalier. Nu kan vi leverera hållbara alternativ till både fossil diesel och till bland annat kylarglykol till de som siktar på att bli helt fossilfria, säger Avantherms vd Stefan Dufva.

Enligt Energimyndighetens färska kortsiktsprognos kommer tankningen av ren HVO att fyrdubblas under 2016 jämfört med året innan. Den kraftiga efterfrågeökningen beror på att allt fler företag vill minska sin klimatpåverkan och strävar efter att bli fossilfria.

– Vi vill hjälpa våra kunder att bli helt fossilfria och då är givetvis drivmedlet centralt. Därför är vi glada att nu kunna erbjuda en helhetslösning och underlätta en övergång till helt förnybara bränslen, oljor och kemikalier, säger Stefan Dufva.

Avantherm har sedan 2010 utvecklat förnybara, högpresterande alternativ till dagens fossila oljor och kemikalier. Grundoljorna levereras bland annat av Neste som också producerar den HVO som Avantherm erbjuder. Avantherms egna produkter blev kommersiellt tillgängliga för världsmarknaden i april 2016. I portföljen finns i dag förnybara värmeöverföringsvätskor, och inom kort lanseras förnybara släppoljor och transformatorolja.

HVO, hydrerad vegetabilisk olja, har samma kemiska egenskaper som fossil diesel men framställs från vegetabiliska och animaliska oljor och fetter. HVO minskar utsläppen av växthusgaser med 85–90 procent jämfört med fossil diesel.

Avantherm AB

Bilden: Stefan Dufva, vd Avantherm. Foto/Källa: Avantherm AB.

Aktuellt

Nynas 90 år

Nynas 90 år

När Nynas första raffinaderi togs i bruk i Nynäshamn 1928, var fokus på att förse den svenska marknaden med...

Nya Mitsubishi L200

Nya Mitsubishi L200

Den 17 november är det världspremiär av den nya pickupen Mitsubishi L200 i Bangkok.  I Sverige lanseras bilen hösten...

Fossilfritt transportlaboratorium

Fossilfritt transportlaboratorium

Scanias transportaboratorium används för delar av Scanias interna transportbehov. Från 2018 drivs vagnparken enbart av fossilfria* bränslen eller hybridteknik,...

Spelapp lär ut bioekonomi

Spelapp lär ut bioekonomi

Spelappen Grow Forest har laddats ned 100 000 gånger internationellt. Nu växer spelet ytterligare med nya funktioner för att fortsätta...

Sveriges sista PGR-bil

Sveriges sista PGR-bil

Den sista PGR-bilen med destination Sverige. Efter en omfattande påbyggnation levereras den nu i form av en avancerad brandbil...

Från rosa till blått för Derome

Från rosa till blått för Derome

Under oktober månad färgades alla Deromes virkespaket rosa, till förmån för bröstcancerforskningen. Nu är november här och för att...

Fler artiklar