Ökar tillgången på HVO

Ökar tillgången på HVO

Efterfrågan på förnybar diesel i form av HVO ökar snabbt. Därför breddar nu det svenska biooljeföretaget Avantherm sitt utbud och går in även på den marknaden. Därmed blir det enklare för företag med dieseldrivna fordon och maskiner att bli helt fossilfria.

– Att vi kan erbjuda HVO innebär ett perfekt komplement till vår försäljning av andra förnybara oljor och kemikalier. Nu kan vi leverera hållbara alternativ till både fossil diesel och till bland annat kylarglykol till de som siktar på att bli helt fossilfria, säger Avantherms vd Stefan Dufva.

Enligt Energimyndighetens färska kortsiktsprognos kommer tankningen av ren HVO att fyrdubblas under 2016 jämfört med året innan. Den kraftiga efterfrågeökningen beror på att allt fler företag vill minska sin klimatpåverkan och strävar efter att bli fossilfria.

– Vi vill hjälpa våra kunder att bli helt fossilfria och då är givetvis drivmedlet centralt. Därför är vi glada att nu kunna erbjuda en helhetslösning och underlätta en övergång till helt förnybara bränslen, oljor och kemikalier, säger Stefan Dufva.

Avantherm har sedan 2010 utvecklat förnybara, högpresterande alternativ till dagens fossila oljor och kemikalier. Grundoljorna levereras bland annat av Neste som också producerar den HVO som Avantherm erbjuder. Avantherms egna produkter blev kommersiellt tillgängliga för världsmarknaden i april 2016. I portföljen finns i dag förnybara värmeöverföringsvätskor, och inom kort lanseras förnybara släppoljor och transformatorolja.

HVO, hydrerad vegetabilisk olja, har samma kemiska egenskaper som fossil diesel men framställs från vegetabiliska och animaliska oljor och fetter. HVO minskar utsläppen av växthusgaser med 85–90 procent jämfört med fossil diesel.

Avantherm AB

Bilden: Stefan Dufva, vd Avantherm. Foto/Källa: Avantherm AB.

Läs också

Ny fossilfri kylarvätska för skogsmaskiner

Ny fossilfri kylarvätska för skogsmaskiner

Fossilfri kylarvätska från svenska biooljeföretaget Avantherm ger minskade klimatutsläpp, lägre kostnader och bättre arbetsmiljö i skogsindustrin. Det visar slutrapporten...

Aktuellt

Lönsam satsning på solceller

Lönsam satsning på solceller

Hurtigs Bil i Kungälv har satsat på solceller på bilhallens tak. En toppeninvestering menar vd, Christopher Hurtig.

ANNONS ▼
Exporten av lastbilar ökar

Exporten av lastbilar ökar

De tunga fordonen på Klaraviks auktionsplattform blir allt vanligare och även på riksnivå ökar exporterna.

Ny minigrävare från Caterpillar

Ny minigrävare från Caterpillar

Caterpillar lanserar nu nya generationens minigrävare fullmatade med nya funktioner, till exempel spakstyrning, farthållare, LCD-display, bluetooth-start och tiltbar hytt.

Freja rustar för framtiden

Freja rustar för framtiden

Under 2018 gjorde transport- och logistikföretagen Freja en stor investering och flyttade kontor och lager till Jönköping.

Förslag om ny lastbilspremie

Förslag om ny lastbilspremie

För att ställa om fordonsflottan av tunga fossildrivna fordon föreslår Trafikanalys att en ny miljölastbilspremie införs 2020.

Fler artiklar