Göranssons Åkeri ställer om till förnybar diesel

Göranssons Åkeri ställer om till förnybar diesel

Göranssons Åkeri har ett 60-tal fordon, allt från lastbilar med 25 meter långa släp till hamnkranar som lossar 300 ton per timme i Gävle Hamn. Nu har de ställt om från fossilt till HVO.

”Vi har som övergripande målsättning att hushålla med naturresurser samt begränsa negativ miljöpåverkan. Och det känns extra viktigt när man verkar i naturen. Göranssons var bland de första i Sverige som blev miljöcertifierade och vi var tidiga med ISO-certifiering. Det är vår egen övertygelse och fler och fler kunder kräver dessutom att man jobbar aktivt med miljön. Jag har själv tidigare arbetat som miljö- och kvalitetsrevisor och jag vet vilka åtgärder som bara är för syns skull och vad som är smart”, säger Robin Sletten, regionchef på Göranssons Åkeri.

Hur tänker ni kring drivmedel?

Robin: ”Vi hade kört med RME och ville byta från det för tre år sedan. Då såg vi två alternativ, el och HVO. Och med tanke på vilken sorts fordon vi har, många och tunga, fanns det varken ekonomi eller funktion i att välja el. Så det blev Neste MY Förnybar Diesel (HVO100)”.

Var det ett enkelt beslut?

Robin utvecklar: ”Både ja och nej. Ja,eftersom vi har dieselfordon så kan man ju byta från fossilt till HVO utan att ställa om motorerna eller köpa nytt, det är bara att tanka på med det nya. Men samtidigt var det många hos oss som var misstänksamma mot HVO, det gällde köldtålighet, algblomning i tankarna, att bränslet inte kan lagras, och att det drar mer än fossil diesel. Sedan förstod vi att de flesta inte kände till skillnaden mellan HVO och biodiesel…”.

Så hur har det fungerat?

”Bytet har fungerat felfritt. Vi var oroliga i början då det handlar om så stora fordon, men det har aldrig varit några problem. Alla är förvånansvärt nöjda, de har inte märkt någon skillnad mot att köra på fossil diesel. Nu kör vi alla våra fordon på Neste MY Förnybar Diesel (HVO100). Kunderna hade som önskemål att vi skulle köra fossilfritt, och nu delar vi tankstation med en stor kund som också ville byta till HVO”.

Vad skulle du vilja säga till andra företag som inte ställt om ännu?

Robin tvekar inte: ”Har man som företag satt miljömål är det den enklaste åtgärden att göra, att byta bränsle”.

Läs också

Aktuellt

ANNONS ▼
ANNONS ▼
ANNONS ▼
Fler artiklar