Under höstlovsveckan rullar en trailer fullastad med ny teknik på vägarna i Västra Götaland. I trailern kan besökaren uppleva en virtuell värld och provköra en traktor, skördetröska, grävmaskin, skogsmaskin, eller hjullastare – allt med hjälp av den senaste simulatortekniken.

Varför simulatorer? 
Trailern kommer från Västra götalandsregionens naturbruksskolor där man arbetar för att öka användningen av simulatorer i undervisningen. Detta har flera fördelar – mindre klimatpåverkan, högre säkerhet och mer mängdträning för eleverna. Simulatorerna blir ett bra komplement till körträningen i verkliga maskiner och gör att elever på naturbruksutbildningarna blir ännu bättre rustade inför sitt framtida yrke.

Prova på! 
För att fler ska få uppleva naturbrukselevernas virtuella vardag fungerar trailern som ett mobilt klassrum som kan tas dit besökaren befinner sig. Det finns gott om högteknologiska yrken inom de gröna näringarna och genom att låta besökaren uppleva dem kan fler få upp ögonen för en viktig bransch.

Tid och plats 
Trailern står utanför Universeum i Göteborg måndag och tisdag den 30-31 oktober. På tisdagskvällen rullar den vidare mot Trollhättan för att stå utanför Innovatum onsdag och torsdag 1-2 november. Vi har öppet 10.00-18.00 i Göteborg och 10.00-16.30 i Trollhättan.

Naturbruksförvaltningen

Foto: Thomas Harrysson