Populär Qashqai

Populär Qashqai
Nissans Qashqai är Europas mest sålda urban crossover. Nu är den även störst i Sverige! Under januari-februari 2018, slog den både Volkswagen Golf och Volvo X60 som den mest sålda modellen av alla till privatpersoner.

2018 har Nissan Qashqai klättrat till toppen i Sverige och intagit positionen ”Mest sålda modellen till privatpersoner” under januari och februari. 933 Nissan Qashqai såldes under dessa månader och marknadsandelen var 4,8 %. Tvåan, Volkswagen Golf, sålde 167 bilar färre.

Det var på bilmässan i Genève den 2 mars 2004, som Nissan visade sin nya konceptbil för första gången. Den kallades Qashqai, ett namn som var hämtat från ett iranskt folkslag och som stämde med bilens position som en ”city-nomad”. Det togs emot med skepsis. Motorjournalisterna kunde inte tänka sig att det fanns en marknad för Nissans underliga, nya SUV/halvkombi-hybrid. Men på Nissan var man övertygad om att Qashqai var rätt produkt. Pressmeddelandet som skickades ut tillsammans med bilen var insiktsfullt och där stod följande: ”Nissan tillhör en av de första biltillverkarna som har förstått utvecklingen av kundernas önskemål, som innebär att allt fler kunder kommer att köpa bilar som är av typen Qashqai.”

År 2006 gick Nissan Qashqai i produktion i Sunderland i Storbritannien. Planerna var att bygga 120 000 bilar, men de planerna fick snabbt revideras. Redan första året sålde man 160 000. I Sverige var försäljningen 1 686 bilar – en av Nissans största succéer här.

Priser och belöningar strömmade in, hela 14 stycken bara under första året. Idag har modellen vunnit mer än 80 utmärkelser sedan 2007.

Andra generationen Qashqai introducerades 2014 och hade många nya innovationer, som skulle passa kundernas behov av en familjebil i vardagen. 2017 kom så tredje generationen av Qashqai och under dessa 10 år har Nissan befäst sin position med den ultimata crossover-bilen och ökat försäljningen i Europa med 79 %. Idag är den fortfarande klassens ledande modell med en marknadsandel på 10,5 % i Europa. Vid slutet av 2016 uppgick det totala antalet sålda Qashqai i Europa till hela 2,3 miljoner. Bilen säljs för närvarande på 99 marknader över hela världen och den globala försäljningen uppgår till mer än 3,3 miljoner sedan 2007.

Steve Fowler, chefredaktör på det engelska magasinet Auto Express, säger så här: ”Det enklaste idéerna är ofta de bästa. Och man kan inte låta bli att tycka om när man tar eftertraktade premiumdetaljer och körstil från SUV-världen och anpassar dem till en mindre och mer prisvänlig modell. Qashqai har fortsatt att sätta standarder som konkurrenterna bedöms efter – fantastisk att köra och att åka i.”

Det kunde inte sagts bättre!

Nissan Nordic Europe Ltd

Foto/Källa: Nissan Nordic Europe Ltd

Läs också

Aktuellt

12 000 alkolås sedan införandet

12 000 alkolås sedan införandet

Sedan möjligheten infördes har Transportstyrelsen beslutat om över 12 000 körkort med villkoret alkolås. Det är överlägset flest...

ANNONS ▼
Fler artiklar