Svenska Maskinmässan levde upp till höga förväntningar

I månadsskiftet maj/juni var det dags för den andra upplagan av Svenska Maskinmässan som hade en del att leva upp till efter succén från premiäråret 2016.
Och faktiskt vill vi påstå att man lyckades snäppa upp en redan bra mässa lite ytterligare. Till och med vädret hakade på, och bjöd än en gång på strålande sol över Solvalla, men med något barmhärtigare temperaturer än vi minns från 2016.
Upprinnelsen till Svenska Maskinmässan är att MaskinLeverantörerna som tillsammans med Svenska Mässan står som arrangörer, såg ett behov av en renodlad maskinmässa som verkade för branschen, tillsammans med aktörer från branschen. Och redan efter premiärmässan 2016 kunde konstateras att de var något på spåren. Premiärmässan fick mycket höga besöksbetyg, 4.4 på en 5-gradig skala.
Gabriel Börjesson, mässansvarig berättade vid pressträffen inför årets mässa om utställare som var rent lyriska: ”Av tio besökare så var åtta maskinköpare”.
Detta skulle nu i år förvaltas. Vilket vi alltså tycker att man lyckades utmärkt med.
Årets upplaga av Svenska Maskinmässan, lockade 12 775 besökare, och på plats fanns över 100 utställare som tillsammans visade sina maskinnyheter. Alla kvalitetsstämplade genom sitt medlemskap i Maskinleverantörerna.
Många utställare passade förstås på att släppa sina nyheter i anslutning till mässan och här fanns cirka 800 premiärer och produktnyheter att ta del av. Bland annat släppte Huddig de första maskinerna av sin fullhybrid Huddig Tigon och i Pon Equipments monter kunde man se Cat 323F, världens första helelektriska 25-tons bandgrävare.

Till i år hade man utökat med ett nytt stort demoområde där det var full aktivitet dagarna i ända. Här kunde man bland annat testa hjulgrävaren Volvo EWR170E, bandgrävaren Volvo EC220E samt hydraulgrävmaskinerna Case CX250D och Doosan DX235LC-5.

Maskinentreprenörerna stod bakom det mesta när det gäller det omfångsrika seminarieprogrammet som bland annat innefattade ämnen som digitalisering, den nya dataskyddsförordningen och eldrivna fordon. Men även i ett antal montrar bjöds på intressanta event, exempelvis hos Pon Equipment som bjöd in till en paneldisskussion kring ämnet ”Maskin och människa i nära framtid”

Branschen går just nu på högvarv, samtidigt som det är stor brist på duktiga maskinmekaniker i Sverige. I Maskinleverantörernas monter satsade man därför på att berätta om vilka jobb som finns och hur och var man kan utbilda sig till maskinmekaniker.

Mässans fokus ligger på besökarna och man har valt att skapa ett kompakt mässområde, för att det ska finnas möjlighet att exempelvis hinna göra återbesök i intressanta montrar. En annan detalj som gör att man känner att arrangörerna tänkt till kring detta är man lagt sig vinn om att maten i restaurangerna ska ha ett skäligt lunchpris.

Efter tre spännande och soliga dagar siktar nu arrangörerna på en ny mässa tidig sommar år 2020.

Till dess har ni här möjlighet att ta in stämningen och titta på några av de nyheter vi bjöds på när vi gjorde nedslag i montrarna!

Text och foto: Catharina Olsson-Lindh

Läs också

Maskinerna är tillbaka

Maskinerna är tillbaka

Svenska Maskinmässan blev med en gång en succé när den genomfördes för första gången 2016. Under tre dagar lockade...

Aktuellt

ANNONS ▼
ANNONS ▼
ANNONS ▼
Fler artiklar