Konsultuppdrag till Sweco när Scania bygger nytt gjuteri

Konsultuppdrag till Sweco när Scania bygger nytt gjuteri

Sweco har fått uppdraget som konsult i ett partneringsamarbete när Scania planerar ett nytt gjuteri i Södertälje. Den nya anläggningen är cirka 22 000 kvm och beräknas smälta 90 000 ton järn årligen för tillverkning av nya motorblock, istället för dagens 30 000 ton. Sweco tar ett helhetsansvar för projekteringen av bygg, mark och installationer.

Ökad säkerhet, kvalitet och hållbarhet är i fokus när Scania miljardsatsar i ett nytt gjuteri. Energiförbrukningen kommer att minska med 30 procent jämfört med det nuvarande gjuteriet. De största energivinsterna görs genom förbättringar av gjuteriprocessen och återvinning av den värme som denna generar. Gjuteriet kommer att drivas på el framställd av förnybara energikällor.

– Vi är mycket glada över att vi får vara en del av Scanias framtidssatsning för en utökad och mer hållbar produktion. Det är en byggnad med komplex utrustning som hanterar stora materialflöden vilket måste tas hänsyn till i utformningen av anläggningen. För Sweco kommer uppdraget sannolikt att bli det största inom svensk fordonsindustri hittills, säger Ann-Louise Lökholm Klasson, vd Sweco Sverige.

Swecos uppdrag består av projektering för mark- och husbyggnad, el- och ventilationsinstallationer, styr- och reglerteknik samt sprinklerinstallationer och brandskydd. Swecos konstruktörer, anläggningskonsulter och industrikonsulter är involverade i projektet.

Projekteringsarbetet påbörjas omgående och byggstart är planerad till januari 2019.

Sweco

Foto/Källa: Sweco

Läs också

Aktuellt

Lönsam satsning på solceller

Lönsam satsning på solceller

Hurtigs Bil i Kungälv har satsat på solceller på bilhallens tak. En toppeninvestering menar vd, Christopher Hurtig.

ANNONS ▼
Exporten av lastbilar ökar

Exporten av lastbilar ökar

De tunga fordonen på Klaraviks auktionsplattform blir allt vanligare och även på riksnivå ökar exporterna.

Ny minigrävare från Caterpillar

Ny minigrävare från Caterpillar

Caterpillar lanserar nu nya generationens minigrävare fullmatade med nya funktioner, till exempel spakstyrning, farthållare, LCD-display, bluetooth-start och tiltbar hytt.

Freja rustar för framtiden

Freja rustar för framtiden

Under 2018 gjorde transport- och logistikföretagen Freja en stor investering och flyttade kontor och lager till Jönköping.

Förslag om ny lastbilspremie

Förslag om ny lastbilspremie

För att ställa om fordonsflottan av tunga fossildrivna fordon föreslår Trafikanalys att en ny miljölastbilspremie införs 2020.

Fler artiklar