Mählers lanserar smart modulärt styrsystem

Mählers lanserar smart modulärt styrsystem

Efter ett par års utveckling och hårda tester är nu Mählers nya proportionella styrsystem MC3 klart att rullas ut för försäljning. Systemet är utvecklat för mjukare och säkrare styrning samt en bättre fingertoppskänsla när man plogar, hyvlar, saltar, grusar eller tömmer sitt tippflak. MC3 är byggt för fjärrsupport där det, via mobilnätet, är möjligt att koppla upp styrsystemet och få teknisk support, oavsett var kunden än sig. MC3 uppfyller dessutom den senaste och ledande maskinsäkerhetsstandarden EN ISO 13849, vilket gör det till ett av marknadens säkraste styrsystem för väghållningsprodukter.

– Uppdraget var att ta fram ett modulärt styrsystem med fokus på den rätta känslan, ergonomi och högsta säkerhet. Det tycker både vi och våra kunder att vi lyckats med, säger Ingemar Nyberg, vd på Mählers samt projektledare för MC3.

Steglös styrning

MC3 är ett proportionellt styrsystem vilket innebär att all plogutrustning kan styras steglöst. Dessutom är mjukvaran i MC3 anpassat för att stödja styrning av andra typer av funktioner som bland annat sand- och saltutrustning samt tippflak.

– Det är precis det vi menar med modulärt. Vår ambition är att MC3 ska klara att styra all extra utrustning på lastbilen, säger Ingemar Nyberg.

Styrning med joystick

Själva styrningen av plog och övrig utrustning sker via MIG2, en ergonomisk och mångfunktionell joystick. Ursprungligen utvecklades joysticken för att styra Engcons tiltrotatorer för grävmaskiner.

– Vi hade redan en fantastiskt bra joystick inom ”familjen”, vilket gjorde steget naturligt att även använda den för Mählers behov, säger Ingemar Nyberg.

Uppdatering via app

Support och uppdatering av mjukvara på MC3 är möjlig via appen ”Mählers Control System 3” som, via Google Play-butiken, laddas ner till en Androidtelefon. Därefter ringer kunden supporten som kopplar upp sig mot MC3, oavsett var lastbilen än står.

– Verkstaden kommer på detta sätt kunna läsa felkoder, göra justeringar av systemet, skicka mjukvaruuppdateringar och liknande, oavsett var lastbilen än befinner sig.. Det kommer spara många onödiga resor till verkstaden, säger Ingemar Nyberg.

Testkörd

MC3 har – med goda resultat – testkörts av 16 kunder i Sverige och Norge, och kommer att finnas tillgängligt för order under våren 2019.

Läs också

Ny effektiv kombinationsplog

Ny effektiv kombinationsplog

Mählers fortsätter hålla hög takt i sin produktutveckling och den senaste är DPD (DiagonalPlog Dubbel) en säker och effektiv...

Aktuellt

ANNONS ▼
ANNONS ▼
ANNONS ▼
Fler artiklar