Tisdagen den 5 september 2023 var en historisk dag för Scania, det var dagen då man invigde batterimonteringen vid huvudkontoret i Södertälje. Verksamheten vid den nya fabriken möjliggör serieproduktion av tunga, elektriska fordon.
– Jag är otroligt stolt över alla kollegor som har lagt ner själ och hjärta i det här. På Scania har vi gjort det till vårt syfte att driva skiftet mot ett hållbart transportsystem. Med batterimonteringens verksamhet igång kan vi nu accelerera skiftet mot elektrifiering, säger Christian Levin, VD och koncernchef Scania och TRATON GROUP.
Under 2030 siktar Scania på att försäljningen av elektriska fordon ska uppgå till 50 procent. Längre fram räknar företaget med att alla transporter kan elektrifieras.
– Skiftet till eldrivna lösningar är den största förändringen för vår industri i modern tid, och 2023 är året när det verkligen händer. Bevisen radar upp sig ett efter ett, och miljardinvesteringen i vår nya batterimontering är en av dem, fortsätter Levin.
I april berättade Scania och Northvolt om en gemensamt utvecklad battericell med hög prestanda och extremt lågt koldioxidavtryck, som är speciellt anpassad för tunga transporter. Cellen tillverkas vid gigafabriken Northvolt ETT i norra Sverige, och kommer från och med 5 september att monteras till batteripack vid den nya 18 000 m2 fabriken i Södertälje, något som möjliggör serieproduktion av Scanias lastbilar för regionala transporter.
Genom att batterimonteringen är placerad precis bredvid chassimonteringen i Södertälje – som byggdes om för att hantera storskalig produktion av elfordon under sommaren – är förutsättningarna för snabbt och effektivt tillverkningsflöde på plats. Batterimonteringen kommer ha 550 anställda och har en stor grad av automatisering, från inkommande gods genom produktionen till leverans.
– Trots att affärslandskapet förändras snabbt står vi alltid fast vid vårt löfte: kunden först. Att vara ett premiummärke betyder att vi levererar lösningar som både har högsta kvalitet och är hållbara. Battericellen som monteras till moduler och pack är ett bra exempel. Den har kapacitet att få en lastbil att rulla i 1,5 miljoner kilometer, vilket motsvarar lastbilens livslängd. Det är en förmån att få driva denna förändring tillsammans med våra samarbetspartners och kunder, säger Marcus Holm, Head of Production and Logistics, Scania.
Källa: Scania