ANNONS

Bo Sandin har byggt en retromack mack i sann 60-talsanda hemma på villatomten i Hasselstad, strax norr om Ronneby . Pumparna indikerar ett pris på 1,67 kronor litern och för den pratsugne finns det en riktig telefonkiosk från Televerket på plats.

– Jag såg massor av sådana här bensinmackar när jag var i USA och då tänkte jag att en sådan skulle jag bygga upp när jag kom hem, säger Bo Sandin som samlat på sin sig en hel del spännande tillbehör genom åren.

 

Han brukar få en hel del glada tillrop från förbipasserande som ofta stannar till för att titta närmare på nostalgimacken.

– Är jag bara hemma så låser jag så klart upp dörrarna för att visa samlingarna, det är bara kul med besök, säger Bo Sandin när han rullar fram en av sina amerikanska klassiker för påfyllning.

Den läckert vita Ford Fairlinern från 1956 kommer ursprungligen från Tucson i Arizona där den första ägaren var en kvinna som valde flera ovanliga options till bilen.

Förutom att bilen lackades helt vit, vilket var sällsynt för den här modellen, utrustades den med den tidens mest avancerade säkerhetssystem som till exempel stoppad instrumentbräda och säkerhetsbälten som fästes runt midjan.

– Ja, det är en pärla som jag ofta låter stå vid macken som ett blickfång, säger Bo Sandin.

 

Amerikansk dröm

Han valde att bygga hela macken på egen hand i lösvirke. Storleken är 15 kvadratmeter vilket innebär att den räknas som en friggebod, men allra helst skulle han vilja bygga på den med ett tidstypiskt så kallat ”sittande hundtak”, som gav kunderna skydd när de tankade.

Inspirationen till bygget kommer från en semester när han körde på Route 66 mellan Chicago och Los Angeles och där det är tätt med just retromackar, som ofta är vackert belysta på kvällarna.

– Det var riktigt fräckt att se för en gammal nostalgiker som jag, och eftersom jag sedan tidigare hade en gammal bensinpump liggande hemma var det inte mycket att tveka om. Det var bara att börja bygga, säger han och tillägger att han grävde ur för byggnaden och satte plintarna sent på hösten och sedan började han snickra på senvintern.

 

Letar nya saker

Redan i juni bjöd han in vänner och bekanta till en inflyttningsfest och sedan dess har han kompletterat utbudet.

– Nu senast var jag på Power Meet i Emmaboda och där hittade jag ett tändstiftsskåp som brukade finnas på de gamla mackarnas väggar, och sen letar jag så klart efter andra saker på loppisar och marknader.

Den iögonfallande kiosken från Televerket är en riktig raritet som han hittade i Skurup, men den i likhet med de flesta andra kiosker från det statliga verket saknade både telefon och dörr.

– När jag ringde på annonsen sa ägaren att det var mer än 200 personer som var intresserade men ingen som hämtat den. Då sa jag att jag kommer imorgon och så blev det. Samma dag som jag hade köpt kiosken träffade jag en kompis som till min stora förvåning hade en gammal mynttelefon på vinden, så där hade jag verkligen tur. Men dörren till kiosken fick jag göra själv hemma i garaget. Nästa projekt är att tillverka en kopia av skyltarna som visade vägen till närmaste telefonkiosk och sen är jag så klart ute efter en äkta BP-skylt, de är ganska svåra att hitta.

 

Stort sortiment

Inne i byggnaden finns det ett stort sortiment av de produkter som en gång i tiden var vanliga på de mindre mackarna. Här går det att köpa motorolja i lösvikt där man helt enkelt tappar upp den mängd som behövs i rostfria kannor och sedan häller över i ett lämpligt kärl. Vid sidan finns ett brett utbud av motorremmar till de vanligaste bilarna och så finns det så klart tändstift som var en riktig förbrukningsvara på den tiden.

I likhet med dagens mackar fanns det på den tiden även andra varor som inte var direkt kopplade till bilismen och speciellt en DDT-spruta brukar väcka en hel del uppmärksamhet. Det finns inget innehåll i sprutan men den är ändå en intressant produkt från en tid när man inte anade hur skadligt medlet egentligen var.

Samma sak gäller det breda utbudet av olika typer av cigaretter som var riktiga storsäljare när i stort de flesta vuxna rökte, däremot är godisskålarna betydligt mindre än vad de är i dag.

 

Pinsamma inköp

Många kunder tyckte att det var lite pinsamt att köpa kondomer och därför fanns det ofta en automat som satt lite i skymundan på utsidan av macken, vilket gjorde att man kunde handla dessa även efter stängningsdags. Bo Sandin hittade en från 70-talet som kanske är lite väl modern i sammanhanget men som ändå är ett kul blickfång, här finns kondomer som till och med har smak av Coca-Cola.

Sedan invigningen har han haft en hel del besökare och ofta är det bekanta till bekanta som kommer förbi, men sen är han även aktiv i olika veteranbilsklubbar och på så sätt har ryktet om den fina macken spridits.

– Men jag är faktiskt inte ensam om att ha en sådan här, bara här i kommunen finns det två Gulfmackar och en Shell-mack som alla är i retrostil, säger han.

Text och foto: Peter Fredriksson