Scania vinner tungt lastbilstest – igen

Scania vinner tungt lastbilstest – igen

För andra året i rad har Scanias nya lastbilsgeneration segrat i 1 000-poängstestet, Europas mest grundliga jämförande lastbilstest.

– Denna omfattande utvärdering bekräftar inte bara den oslagbara bränsleekonomin som utmärker Scanias ny lastbilsgeneration men även alla de övriga attraktiva egenskaper som ger Scania en särställning, säger Alexander Vlaskamp, chef för lastbilar på Scania. Vi har nu lanserat hela det nya lastbilsprogrammet i Europa och gensvaret är fantastiskt.

Årets test inriktades på mellanstora hytter och motoreffekter på omkring 450 hk. Scania R 450 ställdes mot Mercedes Actros 1845 och Volvo FH 460.

1 000-poängstestet involverar internationella lastbilsjournalister som i kombination med objektiv mätning subjektivt bedömer varje fordon. Bränsleprovet genomförs längs en 180 kilometer lång sträcka i sydvästra Tyskland. Testet organiseras av tyska ETM Verlag, som bland annat ger ut tidskrifterna Lastauto Omnibus och Fernfahrer. Testet görs i samverkan med flera ledande branschtidskrifter.

Med den nyligen lanserade uppgraderingen av Scanias Cruise Control with Active Prediction, har funktionerna Pulse & Glide och Downhill Speed Control bidragit till att förbättra den redan utmärkta bränsleprestandan. Pulse & Glide ger möjlighet att dra upp farten något – Pulse – för att sedan frirulla – Glide – längre och därmed utnyttja den kinetiska energin hos fordonet ännu effektivare när vägen är kuperad.

Denna nya egenskap sätter tydliga avtryck i bränsleförbrukningen och bidrar till att Scania är klar segrare i 1 000-poängstestet. Scania har också visat sig vara snabbast i varje körfall som jämförts, bland annat acceleration från stillastående, motorvägskörning och backtagning. Den nya Scanialastbilen var i topp i kategorierna hytt, drivlina och prestanda, bränsleförbrukning samt i kostnad och nyttolast. Som helhet drog Scania ifrån konkurrenterna i 2018-års 1 000-poängstest med ett totalresultat på 954,5 poäng, följt av Mercedes med 943,2 poäng och Volvos 941,9 poäng.

Sedan den nya lastbilsgeneration lanserades hösten 2016 har Scania gått segrande ur så gott som alla jämförande och enskilda presstester. Scania har vunnit samtliga tre stora europeiska jämförande tester och har satt banrekord i närmarSe 40 enskilda presstester med bedömningar av bränsleförbrukning i 11 europeiska länder.

Scania

Foto: Scania

Läs också

Aktuellt

ANNONS ▼
Enklare fuska med vägmätaren

Enklare fuska med vägmätaren

Nordens största fordonsbranschförening, SFVF, varnar för att bilägare blir lättare att lura när avancerad teknik införs.

Årets Djurtransportör 2018

Årets Djurtransportör 2018

Djuromsorg, punktlighet och stort kundfokus gör att Kils Djurtransporter AB har utsetts till Årets Djurtransportör 2018.

Smart trepartssamarbete

Smart trepartssamarbete

I dagarna tecknades ett avtal mellan Pirtek och Smartlift som levererade ännu en lift till Ryds Glas.

Mobil laddningsstation för elbilar

Mobil laddningsstation för elbilar

Volkswagens kommande mobila laddningsstation för eldrivna fordon behöver ingen extern elförsörjning och kan sättas upp där den behövs.

Fler artiklar