Zeppelin och Motorbranschcollege inleder skolsamarbete

Zeppelin och Motorbranschcollege inleder skolsamarbete

Zeppelin, som är återförsäljare för Caterpillar i Sverige, har kommit överens med Motorbranschcollege om att inleda ett långsiktigt utbildningssamarbete inom ramen för Zeppelins traineeprogram och Motorbranschcolleges certifierade skolor.

– Vi ser med glädje fram emot vårt samarbete som vi startar omgående med målet att finnas hos upp till åtta av Motorbranschcolleges skolor under året, berättar Mikaela Murén, HR-specialist och ansvarig för kompetensförsörjning inom Zeppelin Sverige.

Mikaela Murén. Foto: Zeppelin

– Motorbranschcollege har en bred närvaro över landet, fokuserar på kvalitet, struktur och arbetar med framåtanda och målmedvetenhet. Med Motorbranschcollege får vi tillgång till ett stort antal kvalitetssäkrade skolor som delar vårt sätt att se på utbildning och det långsiktiga behovet av kompetensförsörjning, fortsätter Mikaela Murén.

Hon får medhåll av Jonas Hehrne som är Verksamhetsledare för Motorbranschcollege.

Jonas Hehrne. Foto: Fixel Design Studio

– Det känns fantastiskt roligt. Samarbetet bidrar till Zeppelins kompetensförsörjning samtidigt som vi gemensamt stärker våra certifierade skolor som blir ännu attraktivare för eleverna. Tillsammans med näringslivet kan vi erbjuda utbildningar med ännu högre kvalitet vilket är viktigt för oss, hela motorbranschen men även samhället, säger han.

Närmare 7000 medarbetare behövs

Motorbranschen har en historisk utmaning att säkra kompetensförsörjningen för framtiden. Bara de närmaste tre åren behöver branschen anställa 6800 personer. Samtidigt söker allt färre ungdomar till fordons- och transportprogrammet på gymnasiet.

För att vända trenden, möta kompetensbehovet och öka kvaliteten på skolorna har arbetsgivare och fack gjort en gemensam satsning i form av Motorbranschcollege. Idag är 25 skolor i Sverige certifierade som Motorbranschcollege och ytterligare skolor arbetar med att certifiera sig.

– Vi arbetar med att långsiktigt skapa bra och kvalitetssäkrade utbildningar, att fler grupper ska attraheras av branschen och att eleverna ska vara anställningsbara efter avslutad skolgång. Åtta av tio elever som gått Fordons- och transportprogrammet vid ett Motorbranschcollege är etablerade på arbetsmarknaden tre år efter utbildningen, berättar Jonas Hehrne.

Samarbete mellan skola, näringsliv och branschen

Till varje skola finns en lokal styrgrupp med representanter från motorbranschen, näringsliv, fack, politiker och skolledning.

– Vårt traineeprogram bygger på en tydlig kursplan och ett åtagande som handlar både om APL-platser, stöd till lärare och tillgång till moderna maskiner. Inom ramen för Motorbranschcollege är vi dessutom med i skolornas lokala styrgrupper vilket känns viktigt för oss. Vi vill skapa en bred förankring i varje skolas utveckling och i anknytningen till studenterna, säger Mikaela Murén.

– Utan företagens engagemang i våra skolor blir vi inte framgångsrika, samarbetet med näringslivet är helt avgörande. Zeppelins starka engagemang är ett utmärkt exempel på det. Kvalitet driver rekrytering, säger Jonas Hehrne.

Högt tempo

Samarbetet mellan Zeppelin och Motorbranschcollege påbörjas direkt under våren. Siktet är inställt på att under 2022 vara närvarande hos sex till åtta skolor som ligger i anslutning till de orter i landet där Zeppelin har sina 14 filialer.

– Tack vare Motorbranschcollege får vi en bred nationell plattform att stå på. Det är en bra lösning för alla elever som därmed kan välja ett Motorbranschcollege nära sig utan att behöva flytta, säger Mikaela Murén.

 

Motorbranschcollege är ett kvalitetssystem som riktar sig mot särskilt utvalda gymnasieskolor som tillhandahåller utbildningar mot motorbranschens yrken. Läs mer om Motorbranschcollege här!

 

Källa: Zeppelin

Läs också

ANNONS ▼

Aktuellt

ANNONS ▼
ANNONS ▼
Fler artiklar